Říjen 1989: Zelený Gottwald. Bankovka s komunistickým prezidentem byla mimořádně neoblíbená

25. říjen 2019

V pátek 29. září 1989 si čtenáři Rudého práva mohli na první stránce prohlédnout obrázek nové stokorunové bankovky. Státní banka Československá ji vydala k 1. říjnu 1989 (což byla mimochodem neděle).

Tak trochu tradičnímu motivu Pražského hradu na rubové straně vévodila na straně lícové podobizna prvního komunistického prezidenta a dlouholetého nejvyššího představitele československých komunistů Klementa Gottwalda. Vydání nové bankovky se připravovalo delší dobu, paradoxně byla ale do oběhu uvedena až několik týdnu před 17. listopadem 1989.

Zelená stokoruna s Gottwaldem se stala mimořádně nepopulární bankovkou. Docházelo k jejímu poškozování, nejčastěji formou různého dotváření, karikování, v mnoha případech byly Gottwaldovi propichovány oči.

Happening proti bankovce

Státní bezpečnost během první měsíce oběhu nové stokoruny zachytila přes sto znehodnocených bankovek. A 25. října 1989 se v centru Prahy konal happening proti nové stokoruně, Veřejná bezpečnost ale asi dvě stovky lidí rychle rozehnala. Státní banka začala bankovku stahovat z oběhu ještě před koncem roku 1989.

Jaro 1948: Střídání stráží na Pražském hradě

Nově zvolený prezident Klement Gottwald, 15. června 1948

Na jaře 1948 došlo v Československu ke stabilizaci totalitního režimu. Proběhly první plně nesvobodné volby, byla schválena komunistická ústava a prezident Edvard Beneš byl nahrazen předsedou KSČ Klementem Gottwaldem.

Sběratelská cena stokoruny s Klementem Gottwaldem byla zpočátku vysoká, platilo se za ni až sto „západoněmeckých“ marek, nyní je možné koupit ji na burzách a specializovaných webových stránkách za 250 až 300 Kč.

Autorem grafického návrhu bankovky byl slovenský výtvarník, grafik, ilustrátor a malíř, představitel imaginativního realismu Albín Brunovský. Jeho dílo zahrnovalo volnou grafiku, ilustrace, malbu, scénografii i užitou tvorbu. Byl autorem poslední emise československých bankovek.

Právě stokoruna s portrétem Klementa Gottwalda ho přiměla uchýlit se na čas do uměleckého ústraní. Získal řadu ocenění a vyznamenání na světových výtvarných akcích a jeho díla byla představena po celém světě.

V dokudramatu Ester Fischerová se přeneseme do jedné pražské hospody, kde si povídají dva mladíci, kteří si právě vydělali peníze na brigádě. V režii Pavla Krejčího účinkují Petr Matyáš Cibulka, Jiří Kalužný a Martina Hamaďáková.

O zelené stokoruně si pak s historikem Rudolfem Vévodou povídá publicista Pavel Hlavatý.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.