Únor 1989: Zemětřesení u spisovatelů

22. leden 2019

K zemětřesení u spisovatelů došlo v únoru 1989 na zasedání Ústředního výboru Svazu československých spisovatelů. Svých funkcí se tam vzdalo normalizační vedení svazu, především jeho předseda Jan Kozák. 

Šlo o neblaze proslulý profesní svaz, ve kterém umělecké vlohy hrály do té doby malou roli a který od počátku 70. let tvořil jen jednu z mnoha převodových pák vládnoucí KSČ.

V dokudramatu spisovatel a uvědomělý komunista Kozák sedí před začátkem zasedání ve své pracovně a připravuje si projev. Zcela nečekaně do místnosti vstupují jeho kolegové, spisovatelé Michal Černík, Josef Šimon a Josef Peterka...

Dokudrama napsal Eduard Burget. V režii Martiny Schlegelové účinkovali: Jiří Untermüller, Tomáš Drápela, Tomáš Kobr, Pavel Oubram a Václav Švarc. Dokudrama vzniklo v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu.

Role svazu spisovatelů

Přestože k oficiálnímu odstoupení předsedy Svazu československých spisovatelů Jana Kozáka došlo až na konci února 1989, fakticky proběhla výměna normalizačních představitelů o něco dřív.

Jakou roli svaz spisovatelů dlouhodobě hrál a co plánovalo nové předsednictvo, zjišťovala redaktorka Zuzana Marková u Pavla Janouška z Ústavu pro Českou literaturu Akademie věd.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související