Vede Parlamentní knihovnu. „Je to pocta, parlament je pilíř naší státnosti,“ říká historik Tikovský

3. říjen 2021

Ředitele Parlamentní knihovny a historika Ondřeje Tikovského přivedl k zájmu o minulost dědeček. „Od mala jsem vášnivě hltal příběhy, které mi perfektně vyprávěl,“ vzpomíná. Odborně se zabývá obdobím raného novověku – hospodářskými dějinami nebo dějinami nižší šlechty zejména v regionu východních Čech, kde sám žije. Tím, co ho hlavně zaměstnává, je ale Parlamentní knihovna, kterou vede.

„Pro mě osobně je to velká pocta. Vážím si tohoto postu, protože knihovna má velice bohatou historii a je v ní shromážděno vědění, poznání a také energie mnoha generací knihovníků a profesionálů sněmovní služby.“

Čtěte také

S nadsázkou říká, že člověk pracující pro český parlament by si měl každé ráno, když překročí práh, uvědomit, že jde o výjimečné místo. „Je to pilíř českého státu a naší státnosti,“ zdůrazňuje.

Na otázku, čím je Parlamentní knihovna výjimečná odpovídá: „Je to náš fond, který je systematicky a cíleně budován od 19. století. V první řadě bych podtrhl právnickou literaturu, dále jsou to humanitní a společenské vědy.“ Dodává ale, že hranice v podstatě neexistují.

„Zájem zákonodárců se totiž může týkat i fenoménů, které jsou třeba ryze exaktní – jako je ochrana vody, ovzduší nebo životního prostředí,“ vysvětluje host Hovorů Evy Hůlkové.

Čtěte také

Významný krok Parlamentní knihovnu a sněmovní archiv čeká v roce 2023, kdy by měla být ve spolupráci s Národním kontrolním úřadem v pražských Holešovicích otevřena budova nového depozitáře. Prostory by měly umožnit jednotlivé svazky nejen uložit, ale i řádně ošetřit, restaurovat a digitalizovat.

„Nemůžeme být v provizoriu, to není důstojné českého státu a jeho jednotlivých složek. Tím nejdůležitějším jsou ale nakonec lidé. Protože můžeme mít fantastické budovy, skvěle zdigitalizované materiály, ale pořád by se neměl ztrácet člověk,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Hovorů Evy Hůlkové.

autoři: Eva Hůlková , marz
Spustit audio

Související