Vědecké dobrodružství ve Francii: Vinná knihovna může pomoci obnovit produkci ve válečných oblastech

K experimentální vinici v Marseillan-Plage patří i rozsáhlá knihovna. V ní jsou uloženy dokumenty o každé odrůdě, včetně herbářů.

Vědecké dobrodružství ve Francii: Úbytek odrůd vinné révy způsobili vědomě lidé

Víno

Ubývání druhů se netýká jen živočichů, ale i rostlin – například vinné révy. Producenti vytlačili většinu odrůd na okraj zájmu a vědci se teď starají o to, aby některé nevymizely úplně.

„Uchováváme údaje o jednotlivých odrůdách získané přímo z našich vinic, včetně ukázek listů,“ popisuje místní knihovnický fond ředitelka vinice Cécile Marchalová. A místní knihovna je opravdu bohatá. Systematicky se buduje už sedm desetiletí.

Odborníci pečlivě sledují jednotlivé fáze vývoje rostliny. Popis každé odrůdy obsahuje na devadesát dílčích údajů – od charakteristiky listů a kmene, až po analýzu bobulí.

„Herbáře obsahují veškeré informace o dané rostlině, včetně sušených listů. Právě listy totiž mají největší množství charakteristických znaků,“ vysvětluje Marchalová, proč se k rozlišování jednotlivých odrůd používají častěji listy než plody.

Redaktor Filip Rambousek s Cécile Marchalovou v knihovně

Aktuálně prochází knihovna experimentální vinice digitalizací, která by měla zpřístupnit údaje o vinných odrůdách všem zájemcům. Ředitelka věří, že kompletní digitalizaci se podaří dokončit do pěti let.

Válečné oblasti

Na jihofrancouzské vinici rostou i odrůdy, které už se nikde jinde nepěstují. Jde třeba o vinnou révu z Afghánistánu nebo Sýrie, kde aktuální situace vinařství nepřeje.

Místní odborníci by ale v budoucnu mohli asistovat při obnovení tamní produkce vín. „I to je jeden z úkolů naší sbírky. Ostatně, už jsme to v minulosti několikrát prokázali. S obnovou produkce jsme pomáhali třeba v Maroku nebo Libanonu a momentálně pomáháme doplnit řeckou kolekci vinných odrůd,“ uzavírá Cécile Marchalová.

Vědecké dobrodružství z Francie a Gruzie poslouchejte až do pátku 5. dubna vždy v 7:25 na Plusu. Další vědecká dobrodružství najdete na speciální stránce.

autoři: Filip Rambousek , marz
Spustit audio

Související