Tomáš Sedláček: Česká ekonomika běží rychleji, než naše svaly zvládají. To není dobře

4. červenec 2018

Naše ekonomika se chlubí špičkovým růstem, a to i v prvním čtvrtletí (4,4 %). Přitom centrální banka zvyšuje úrokové sazby a ochladit potřebuje i hypoteční trh. Je to opravdu třeba?

Podle ekonoma Tomáše Sedláčka je zásah nutný. „Protože nemáme dostatečně dobře vypracovaný potenciální růst. Běžíme rychleji, než zvládají naše svaly, a to není dobře.“ Naše ekonomika má podle Sedláčka totiž nízký potenciál růstu. (Ekonom a zakladatel 6D Academy Pavel Kysilka to ale vidí optimističtěji.)

„Každý ví, že ekonomika chodí tam a zpátky cyklicky. Já to vždy přirovnávám k maniodepresivním stavům člověka. V době růstu je to manický stav a v době krize deprese. U člověka na to ale dost dobrý nástroj nemáme, v ekonomice ano. Dají se totiž trošičku povolovat (nebo přitahovat) otěže.“ Máme na to dva nástroje, jeden je v monetární politice a druhý je fiskální politika.

Iluze a manipulace

Tomáš Sedláček: Trumpovi už nejde jen o blaho Ameriky, ale o rozvrat Evropy a nově i G7

Tomáš Sedláček

Napjatá atmosféra kanadského summitu ekonomicky nejvyspělejších zemí G7 si zaslouží i komentář ekonoma, vysokoškolského pedagoga a dřívějšího poradce našich ministrů a prezidentů Tomáše Sedláčka.

„To je taky do jisté míry manipulace. Když ekonomika nechce jíst, tak jí státní sektor vytváří umělý pocit hladu. To vlastně dělá každá národní banka. Když je málo peněz v oběhu, tak vytváří dojem, že je jich ve skutečnosti víc. Tomu se říká peněžní iluze. Lidé pak víc utrácejí a pomáhají vytvářet umělou iluzi reálného stavu,“ vysvětluje Sedláček.

Každá monetární politika musí mít své brzdy. Teď jsme měli poměrně dlouhou dobu nízkých úrokových sazeb, a taky nám tady vyrostla úplně nová generace ekonomů, bankéřů a investorů, která si zvykla na půjčování peněz skoro zadarmo.

„Vzniká tak otázka, co se teď stane, když se šlápne na brzdu příliš prudce. Naše ekonomika je hodně otevřená a hodně bude záležet i na dění ve světě. Asi víc než na chování samotné ČNB,“ myslí si ekonom.

Pořad jsme vysílali ještě před rozhodnutím ČNB, která 27. června zvýšila základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu (na jedno procento).

Zvyšování úrokových sazeb je OK

Zvyšování úrokových sazeb se Sedláček ale dvakrát nebojí. „Protože máme vlastní korunu a rozdílné úrokové sazby než samotná eurozóna. Pak tady dochází k prazvláštním tokům tzv. přežhavených peněz, které ale dělají v ekonomice nepořádek.“ Proč?

Prý proto, že posilování kurzu koruny neodráží skutečné zdraví naší měny. „Je to stejné, jakoby vám najednou přes malou vesničku projel vlak s tisícovkou turistů. Taky jim přes noc nepostavíte hotel.“  

Tomáš Sedláček: Před 10 lety nám nezkrachovalo bankovnictví technicky, ale intelektuálně. Bůh trhu je mrtev

Tomáš Sedláček

Hledáme příčiny a následky světové ekonomické krize z doby před deseti let. V Alter Eku diskutují Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB, a Tomáš Sedláček, ekonom a filozof.

Naše ČNB to má jednodušší v tom, že si monetární politiku země šije sama a přímo na míru. Zároveň ale musí pečlivě odezírat dění v evropské centrální bance.

„Nějakého velkého dupnutí na brzdu ČNB se tak nebojím. Bál bych se, kdyby se to stalo v globálním měřítku. Kvůli obrovskému dluhu západních zemí. Ten totiž už od krize v roce 2008 neklesl, ale naopak stoupl. A na dvojnásobek. Máme tak mnohem méně železných zásob než tehdy. Monetární politika zemí tak bude hrát mnohem důležitější roli než samotná fiskální politika.“

Všichni víme, že poslední hospodářská krize začala na trhu levných hypoték. Taky proto si tento trh centrální banky tak hlídají. „Mohou tak čas od času zastropovat možné poblouznění komerčních bank. Stejně tak dnes postupuje i ČNB, protože tato oblast dokáže být hodně turbulentní a podhoubím nejrůznějších bublin,“ dodává Tomáš Sedláček.

První část pořadu Leonardo Plus.

autoři: Naďa Bělovská , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.