Je Rusko přítel, nebo hrozba? Odpověď budou hledat Tomáš Sedláček, Jiří Weigl a další

15. březen 2018

Rozumíme Rusku? To je kardinální geopolitická otázka nejen pro náš středoevropský prostor. Země, která sebe sama vidí jako velmoc a které tento statut patří i podle mnohých západních zemí, vzbuzuje v posledních letech řadu kontroverzí.

Jaké jsou vlastně její „životní“ geostrategické zájmy? Jak do nich zapadá Česká republika, Evropa a další regiony světa? Kam zamíří Rusko po prezidentských volbách? Zná odpovědi na tyto otázky česká diplomacie a politici? A jednají podle toho?


Veřejná debata Českého rozhlasu Plus na téma Rusko: Přítel, nebo hrozba? se uskuteční 21. 3. 2018 od 18:30 do 20:00 v Uměleckém centru UP (Auditoriu maximu) v Olomouci. Událost na Facebooku ZDE >>

Na tyto i další otázky budou v další veřejné debatě Českého rozhlasu Plus hledat odpovědi ekonom Tomáš Sedláček, bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta, novinářka Petra Procházková, politický geograf Michael Romancov a ekonom a ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl. Moderuje Michael Rozsypal.

Petra Procházková si myslí, že Rusku úplně nerozumíme – je pro náš příliš velké, patetické a neuchopitelné.

Podle Jaroslava Bašky, který vnímá Rusko jako nedílnou součást Evropy, závisí to, jestli bude hrozbou, nebo sousedem, na naší politice.

Nejen o tom bude další veřejná debata Českého rozhlasu Plus, která se uskuteční ve středu 21. března od 18:30 do 20:00, tentokrát v Olomouci. Uslyšíte ji nejen ve vysílání, ale uvidíte ji i živě na webu a na Facebooku Plusu. Nebo přijďte poslouchat a debatovat přímo do Uměleckého centra UP (Auditoria maxima) do Olomouce.

autoři: ptp , jpr
Spustit audio