Tomáš Sedláček: Před 10 lety nám nezkrachovalo bankovnictví technicky, ale intelektuálně. Bůh trhu je mrtev

7. červen 2018
Alter Eko

Hledáme příčiny a následky světové ekonomické krize z doby před deseti let. V Alter Eku diskutují Martin Kupka, hlavní ekonom ČSOB, a Tomáš Sedláček, ekonom a filozof.

Pamatujete? V září 2008 jako první zkrachovala významná americká investiční banka Lehman Brothers. Následoval pád akciových trhů po celém světě a velká světová hospodářská krize.

„Tehdy nezkrachovalo bankovnictví technicky, ale intelektuálně,“ tvrdí ekonom a filozof Tomáš Sedláček. Svět pak začal obviňovat hlavně bankéře a ekonomy, proč krizi nepoznali dřív. „Mnoho věcí v životě není fér. Do té doby jsme sklízeli smetanu, za kterou jsme vlastně až tak nemohli. Vypadalo to, že ekonomiky fungují. Vlastně už od dob po válce.“

Bankovní vs. uprchlická krize

Když pak krizi před 10 lety srovná s těmi dalšími, jako je uprchlická, říká: „Tam nikdo neukázal na akademickou sféru. Kulturologové ani sociologové, kteří by se tady k odpovědnosti hlásit měli, neudělali nic. Ta rána, naštvání a hromosvod hněvu, která tehdy postihla všechny bankéře, teď ale padla na celou akademickou elitu. Vidíte to v komentářích, ale i na volebních výsledcích.“

Nemůžou si ale za to bankéři tak trochu sami? ptá se hlavní ekonom ČSOB Martin Kupka. Sedláček tomu říká neorchestrovaný orchestrátor. „To je představa, že nás něco táhne dopředu, přestože úplně nerozumíme tomu, co to vlastně je. Kdysi to byla náboženství, pak nenávist a teď nás táhnou trhy. Byli to bankéři a ekonomové, kteří politikům a vládám říkali: nechte nás pracovat, my tomu rozumíme líp než vy. To byla mantra celé předchozí generace. Pak ale začalo pršet a do druhé dne ekonomové klečeli u té stejné vlády na kolenou a říkali: my tomu nerozumíme, vy víte všechno líp a prosíme, hlavně nás v tom nenechávejte samotné,“ říká Sedláček. Podle něj teď, po deseti letech, je bůh trhu mrtvý.

Pokud je ale bůh trhu ještě naživu, tak je náladový, má autistické vidění, je bezohledný a když už něco vidí, tak jen něco… Takové Kafkovské myšlení.
Tomáš Sedláček

Kdo na jeho místo?

Je mrtev i kapitalismus a máme jej vůbec čím nahradit? „Je to hodně zvláštní zvíře. A musel to přiznat i Marx, a to jeho největší kritik ani naši dobu nezažil. Kapitalismus se navíc kritikou nabíjí, protože máme své prominentní kritiky, kterých si navíc velmi vážíme.“ Podle všeho to vypadá, že nic lepšího než kapitalismus zatím nikdo nevymyslel. „Doba je na nápady těhotná a každý nápad, co s ním, bude určitě odměněn Nobelovkou za ekonomii.“

Krize z roku 2008 tak vyprovokovala lidi k hněvu a ve druhé fázi byla snaha předejít nějakému opakování. „Není to málo? Nebude tento čas a energie chybět jinde?“ ptá se Kupka. Podle Sedláčka se dnešní přetechnizované společnosti shodnou pouze na jednom: chceme být bohatší.

„Možná, že se naplní předpovědi, podle kterých až budeme hodně bohatí, bude rázem naše etika levná. Lidé pak budou mít konečně čas na přátelství, filozofii, umění vztahů. Uvidíme,“ dodává Tomáš Sedláček.

autoři: Václav Pešička , lup | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související