Pavel Kysilka: Česko není montovnou Evropy. My jen neumíme prodat, co jsme vyrobili

18. červen 2018

Jsme pátou nejrychleji rostoucí ekonomikou Evropy a 3% míru nezaměstnanosti nám kdekdo závidí. Růst pokračuje i letos, v prvním čtvrtletí byl dokonce 4,4 %. Podle ekonoma a zakladatele 6D Academy ale nesmíme usnout na vavřínech.

„Prožíváme druhé zlaté období. To první bylo před krizí, někdy v letech 2000−2008,“ říká Pavel Kysilka. Důležité prý ale je, že náš růst je stále dynamický a rovnoměrný, tudíž i dlouhodobě udržitelný. „Pokud se ve světě nestane něco vážného, tak to v horizontu dalších 3−5 let vidím optimisticky. Naše malá a otevřená ekonomika se ale musí neustále otužovat, posilovat,“ doplňuje.

Doháníme tak konečně Západ? Podle Kysilky dochází v posledních několika letech opravdu ke konvergenci, tedy k dohánění nejvyspělejších 15 zemí světa. „Roste HDP na obyvatele a zvyšuje se životní úroveň. Některé země, na které jsme se zpočátku dívali z konce pelotonu, jsme už předehnali.“ Proč se ale pořád nedají srovnávat naše a německé mzdy? U nás jsou pořád asi třetinové.

Německo vs. Česko

Tomáš Sedláček: Ekonomika se nachází ve stavu maniodeprese

Tomáš Sedláček

Ekonomika netrpí depresí, nýbrž maniodepresí, upozorňuje v Hostu Radiožurnálu ekonom Tomáš Sedláček. A jaký existuje podle něj recept? Přehřátou manickou ekonomiku lze brzdit dvěma nástroji – monetární a fiskální politikou.

„Pokud porovnáváte mzdy, tak musíte vždy dodat i produktivitu práce, která je zrovna v Německu dramaticky vyšší. Je to v organizaci práce, ale i v jakési přidané hodnotě. Jsme ekonomicky hrozně výkonným národem, a to nejen v poslední době. Ale musíme být víc zdatní obchodně, marketingově nebo třeba sociálně. Musíme hledat koncové odběratele pro české zboží, a nebýt tak pouhým subdodavatelem německých, rakouských, italských nebo francouzských výrobců. Ti to totiž pak posílají dál do světa.“  

Právě proto prý naše ekonomika přichází o vysokou marži a zisky. Nebohatneme tolik, jak bychom si zasloužili. „Souvisí s tím i vlastnická struktura našich firem postavená na zahraničních investorech. Cizí majitelé pak u nás realizují dividendy a zisky, což ale vůbec neznamená, že to taky musí odtud odejít. Když budeme mít výborné podmínky k práci i podnikání, tak taky budou reinvestovat. Tím pádem bude bohatnout i Česko.“

Ekonomika roste díky zvyšování mezd, tvrdí šéf odborů Středula

Josef Středula

Programové prohlášení vlády má podle premiéra Andreje Babiše z hnutí ANO většinovou podporu tripartity. Babiš dodal, že připomínky se do textu zapracovávají. Odbory a podnikatelé podporu vládnímu dokumentu přímo nevyjádřili. Chválí řadu bodů, předložili ale i své výhrady. „Je to interpretace pana premiéra, takto jsme to neformulovali. S jednáním jsme ale spokojeni, vláda si uvědomuje význam dialogu se sociálními partnery. Zvlášť když je menšinová,“ říká předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Kysilka si přitom nemyslí, že jsme jen montovnou Evropy, jak o tom slyšíte ze všech stran. „Ekonomické ukazatele výroby s vysokou přidanou hodnotou, hi-tech a podobně, jsou nad průměrem zemí OECD. Neplatí tak, že jsme jen montovna, nebo že máme výrobu primárně s nízkou přidanou hodnotou. Nebo že nám tady vázne vývoj a výzkum. To není naše bolest. Tou je to, že co vyrobíme, taky musíme umět prodat. My už vyrábíme finální výrobky, ale do světa je vyvážíme prostřednictvím odběratelů v zahraničí. To je problém,“ myslí si ekonom.

Naše slabiny

Nejzásadnější a nejbolestivější jsou u nás ale hned tři oblasti: školství, chybějící dopravní infrastruktura a žalostná digitalizace státní správy a samosprávy. „Musíme mít kvalitní školství na úrovni 21. století, což se nám moc nedaří. Naše pracovní síla je levná a disciplinovaná, ale s tím dlouhodobě nevydržíme.“

Česká ekonomika má své limity. Nejsme Německo, říká šéf CzechInvestu

Karel Kučera

Už skoro pětadvacet let se snaží přitáhnout zahraniční investice do Česka vládní agentura CzechInvest. Od roku 1993 přilákala zahraniční téměř jeden bilion korun. „Na ministerstvu se tvoří klíčové koncepty, legislativa. Vyjednávání s investory vyžaduje nějakou míru flexibility,” vysvětluje ředitel CzechInvestu Karel Kučera, který byl hostem Interview Plus.

Druhým problém je chybějící dopravní a technická infrastruktura, „kde jsme zaspali a musíme to rychle dohánět. Jen tak bude i ten zahraniční kapitál tady reinvestovat. Třetím základním bodem je přehnaná regulace, až paragrafová džungle, ve které se těžko podniká i pracuje. Tam jsme přestřelili a dál to stejně nepůjde.“

Výrazně pohnout se prý musí s digitalizací státní správy a samosprávy. „Tady je velký rezervoár kvalitních lidí, který vláda přeplatila a vyluxovala z trhu práce. Teď nám ale chybějí v produktivní ekonomice. To je naštěstí vratné, stačí, aby vláda splnila svůj slib.“ Jsme totiž předposlední zemí v EU v oblasti digitalizace, takže nedostatek nahrazujeme desítkami tisíc lidí na úřadech.

„Tlak na vládu ale musí být celospolečenský a jen tak se nám spousta kvalitních a kvalifikovaných zaměstnanců vrátí do produktivní ekonomiky,“ dodává Kysilka. Teď totiž jen dohlížejí na dodržování nejedné regulace státu.

autoři: Michael Rozsypal , lup
Spustit audio

Související