Politika do sportu nepatří. Ale vždy do něj zasahovala. Květnový cyklus pořadů Českého rozhlasu Plus vám ukáže, jak snadno se olympijské hry změní ve hry politické. Jaké osudy měly osobnosti sportu spojené s olympiádou v dobrém i ve zlém. A jakou roli při sportovních událostech sehrál Český rozhlas a jeho reportéři. Politika a Olympiáda, Olympijské Portréty a rozhlasové dokumenty Rozehra. Celý květen ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Archivní pořady vysíláme vždy po 21. hodině, kdy se vracíme ke zlomovým událostem naší historie, a to i v době rozděleného světa. Uslyšíte i příběhy sportovců, které ovlivnila politika.

Politika a olympiáda – to je cyklus pořadů v rámci Historie Plus, který připomeneme čtyři olympijské hry, které se změnily na politické. Zrůdné zneužití olympijské myšlenky nacisty v roce 1936. Protest amerických sprinterů proti rasismu v Mexiku 1968. Masakr izraelských olympioniků v Mnichově 1972. A hru velmoci při bojkotech olympiády 1980 v Moskvě a 1984 v Los Angeles. Poslouchejte každou květnovou sobotu v půl šesté večer.

Olympijské Portréty vypráví osudy lidí, kteří zasáhli do olympijských her nebo olympijské hry zasáhly do jejich života:

  • bývalý šéf olympijského výboru Juan Antonio Samaranch;
  • gymnastka Eliška Misákovákterá dostala olympijské zlato in memoriam;
  • Andrea Absolonová, která si po zranění zvolila úplně jinou kariéru;
  • spisovatel Arthur Conan Doyle, který zasáhl do výsledku maratonu, i když ho neběžel.

Poslouchejte každý květnový čtvrtek po 20. hodině.

A součástí je i podcastová série Rozehra o vztazích sportu, rozhlasu a politiky, která rozkrývá historii a současnost rozhlasových sportovních reportáží, a to v podání sedmi různých autorů.

Politika a olympiáda

Olympijské Portréty

Rozehra

Archivní pořady

Stránky