Po letech oživila „zázračný film“. „Táta kdysi nemohl rozhodnout nic,“ říká o Kinoautomatu Činčerová

24. leden 2022

Kinoautomat byl první interaktivní film na světě, s nímž Radúz Činčera oslnil diváky na světové výstavě EXPO 67 v Montrealu. „Když se točil film pro Kinoautomat, byla jsem malá holka a vůbec tomu nerozuměla. Táta mi říkal, že to nebude obyčejný film, ale takový trochu zázračný,“ vypráví v Hovorech dcera slavného režiséra, sama známá dokumentaristka Alena Činčerová.

Alena Činčerová, dokumentaristka

Zvláštnost Kinoautomatu spočívá v tom, že na dalším vývoji se do jisté míry podílí sami diváci. „Mají tlačítková zařízení, kde hlasují, jak se bude film dál vyvíjet. A je tam kombinace s živým hercem na jevišti,“ vysvětluje.

Projekt měl na světové výstavě obrovský úspěch a o práva se zajímaly takové filmové společnosti jako Universal Studios nebo Paramount.

Bylo to otcovo duševní vlastnictví a jeho autorská práva, ale nemohl sám rozhodnout vůbec nic.
Alena Činčerová

„Ti všichni to chtěli okamžitě koupit, ale soudruzi rozhodli jinak. Bylo to otcovo duševní vlastnictví a jeho autorská práva, ale nemohl sám rozhodnout vůbec nic. Soudruzi to prodali nějaké bezvýznamné producentce, které dlužili za jiný film, a ta to odložila do šuplíku,“ popisuje některé další osudy Kinoautomatu Alena Činčerová.

Čtěte také

Po listopadu 1989 zatoužila film oživit. „Nejprve jsem chtěla udělat DVD, ale když už jsem byla skoro hotová, volali mi z Londýna, že by to chtěli uvést zpátky i na plátně a na jevišti. A tak jsem se s nimi dohodla.“

Teprve po obnovené premiéře ve Velké Británii se snímek podařilo pustit také v Praze a dodnes se hrál už v patnácti zemích světa.

Proč natočila portrét Lubomíra Lipského? Poslechněte si celý audiozáznam Hovorů Jany Klusákové.

autoři: Jana Klusáková , marz
Spustit audio

Související