Kevin Spacey jako první chorvatský prezident? Jenže nový film bude nejspíš propagandistický

Americký herec Kevin Spacey ztvární v životopisném snímku prvního prezidenta samostatného Chorvatska Franja Tuđmana. Novinář serveru Balkan Insight Sven Milekić upozorňuje, že nejspíš půjde o propagandistický film, který může ještě více ublížit Spaceyho pověsti, která je už tak pošramocená sexuálními skandály.

Spacey před několika dny poskytl rozhovor krajně pravicovému týdeníku Hrvatski tjednik. Tuđmana v něm popsal jako vášnivého muže, který věřil svým idejím a chorvatskému lidu. Patřil prý ke staré generaci politiků, kteří byli státníci, nikoliv byrokraté.

Americký herec se rozhodl Tuđmana ztvárnit ve filmu pravicově smýšlejícího chorvatského režiséra Jakova Sedlara. Miletić spekuluje, že do něčeho takového by se hollywoodská hvězda nepouštěla, kdyby se její kariéra dříve nesesypala jako domeček z karet.

Propagandistický film?

I když Kevin Spacey zřejmě doufá, že mu role umožní předvést své herecké nadání a znovu si získat alespoň nějaké uznání, existuje řada důvodů, proč se mu to nepodaří účastí ve filmu, který bude podle všeho propagandistický, píše novinář Milekić.

Čtěte také

Franjo Tuđman se dostal k moci v roce 1990 a je kontroverzní postavou chorvatských dějin pro pozorovatele doma i v zahraničí. Ti, kdo ho vnímají pozitivně, se zaměřují na roli, kterou sehrál při osamostatnění země a při mírových rozhovorech v Daytonu, které ukončily válku v Bosně.

Kritici ale poukazují na Tuđmanovo angažmá v konfliktu v letech 1993 až 1994, během kterého Chorvatsko pomáhalo samozvané Chorvatské republice Herceg-Bosna, jejíž vůdci byli později odsouzeni za válečné zločiny.

Tuđman je také viněn ze špatného zacházení s chorvatskými Srby, z extrémního nacionalismu, rozšířené korupce, podvodných privatizací, autokratických tendencí a také z ovládání médií i mnoha dalších aspektů veřejného života.  

Obdiv a přátelství režiséra

Vyznění chystaného filmu bude nejspíše zobrazovat Tuđmana očima jeho obdivovatelů. Naznačují to slova režiséra Sedlara, který chce snímek vydat ještě letos u příležitosti stého výročí narození bývalého prezidenta. Tvůrce filmu o něm mluví jako o otci chorvatského státu.

Čtěte také

A také jako o příteli. Ví se, že v 90. let měl k Tuđmanovi blízko a někdy bývá označován jako oficiální chorvatský propagandista. Mimo jiné má na kontě dokument s názvem Tuđman: chorvatský Washington, který měl zlepšit prezidentovu image v zámoří.  

Novinář Milekić na serveru Balkan Insight píše, že stejně jako to dělala první hlava nezávislého Chorvatska, i Sedlar ve svých dílech přehlíží prohřešky a zločiny, kterých se Chorvaté dopouštěli. A to ať už během konfliktu v 90. letech nebo za druhé světové války.

Sedlar už v minulosti zaměstnával etablované americké herce a tvůrce ve snaze upoutat zahraniční publikum. A tentokrát je to tedy Kevin Spacey.

Spaceyho pověst ale nezachrání snímek, vedle kterého působí vcelku nezaujatě i kritizovaná oslavná dokumentární série o autoritativním exprezidentovi Kazachstánu Nursultanu Nazarbajevovi, kterou natočil režisér Oliver Stone, uzavírá na serveru Balkan Insight novinář Sven Milekić.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách, témata vybrala Tea Veseláková.

Humanitární situace v Afghánistánu se zhoršuje. Na pozadí nepokojů v Kazachstánu se nejspíše odehrál mocenský souboj špiček režimu. Má Evropská unie problém s přílišnou závislostí na dovozu některého zboží? Umělá inteligence by v budoucnu mohla pomoci předvídat zemětřesení.

Spustit audio

Související