Únor 1989: Jakeš tvrdě po stalinsku

14. leden 2019

Tehdejší generální tajemník KSČ Miloš Jakeš se 9. února 1989 setkal s vedoucími pracovníky médií a promluvil k nim v zatím nejostřejším projevu, jaký kdy pronesl na adresu opozice v Československu.

Na půdě Vysoké školy politické ÚV KSČ jim mimo jiné připomněl, že z jejich práce musí být naprosto zřejmě, že stojí na pozicích socialismu. Dejte prostor pro tříbení názorů, ale každý dialog, každá polemika musí respektovat nezvratnost socialistického rozvoje naší země - nechal se tehdy slyšet Jakeš.

Jeho projev otiskl na titulní stránce samozřejmě i deník Rudé právo. A právě z něj vybírají studenti jedné gymnaziální třídy aktualitu na hodinu občanské nauky, jak popisuje dokudrama.

Scénář dokudramatu napsala Jitka Škápíková. V režii Martiny Schlegelové účinkovali Kamila Janovičová, Václav Švarc a Natálie Drabiščáková. Natočeno v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu, dramaturgie Jan Sedmidubský.

Projev v dobovém kontextu

Jaká byla atmosféra po Palachově týdnu v Československu a jak do ní zapadal projev generálního tajemníka KSČ Miloše Jakeše k pracovníkům tehdejších médií?

Na podrobnosti se historika Petra Blažka ptal Pavel Hlavatý.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.