Leden 1989: Devalvace československé koruny

7. leden 2019

S rokem 2019 začínáme na vlnách Českého rozhlasu Plus také další sérii dokudramat a rozhovorů České kroniky, ve které si budeme připomínat i události, od kterých letos uplyne 30 let. 

Začneme hned na počátku ledna devalvací československé koruny vůči západním měnám, která proběhla hned po Novém roce 1989.

Rok 1989 a dva asi šestnáctiletí kamarádi, kteří se potkají hned po Novém roce před vysněnou prodejnou zvanou Tuzex. Jedině tam se dalo před listopadem 1989 legálně sehnat západní zboží. Taková je výchozí situace dokudramatu Devalvace.

Dokudrama Devalvace napsal Lukáš Csicsely, účinkovali Jiří Zapletal, Kamila Sedlárová, Ondřej Vaňura a Jan Skorunka. Dramaturgie Jan Sedmidubský, režii měl Pavel Krejčí.

Trojí devalvace

K devalvaci došlo během roku 1989 hned třikrát. K zásadní úpravě kurzu koruny přistoupila centrální banka především po sametové revoluci v listopadu téhož roku. Chceme-li posoudit, co devalvace znamenala pro tehdejší ekonomiku, je nutné si připomenout, jaké poměry u nás panovaly do listopadu 1989.

O devalvaci a kurzu československé koruny vůči západním měnám na počátku roku 1989 mluvila Markéta Ševčíková s hlavním ekonomem ČSOB Martinem Kupkou.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.