Červenec 1989: Kádár je mrtev, ať žije Nagy!

7. říjen 2019

Maďarsko bylo v roce 1989 rámci zemí sovětského bloku považováno za jeden z nejliberálnějších režimů. Komunistický vůdce János Kádár se snažil získat pro své vládnutí legitimitu skrze postupné zlepšování životních podmínek obyvatelstva.

To ale bylo vykoupeno velkým zahraničním zadlužením a následnou ekonomickou krizí. Jeho režimu se říkalo „gulášový socialismus“. I o tom bude řeč v dnešním dokudramatu s názvem Kadár je mrtev, ať žije Nagy! Vystupuje v něm i dnešní maďarský premiér Viktor Orbán, v roce 1989 mladý prozápadní liberál…

Dokudrama připomínající situaci v Maďarsku v létě roku 1989 napsal Hynek Pekárek. V režii Martiny Schlegelové účinkovali: Václav Švarc, Pavel Oubram, František Hnilička, Daniela Šišková a Dan Kranich. Dramaturgie Jan Sedmidubský, mistr zvuku Michal Kolář. Natočeno v Českém rozhlase České Budějovice.

Redaktorka Eva Kézrová se v rozhovoru s historikem Janem Adamcem vrací k symbolickému okamžiku. V den, kdy byl oficiálně v Maďarsku rehabilitován bývalý premiér Imre Nagy, zemřel dlouholetý stranický vůdce János Kádár.

autoři: Jan Sedmidubský , Hynek Pekárek , Eva Kézrová , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.