Připravuji a rediguji příspěvky do Velké publicistiky na Českém rozhlase Plus, což jsou především reportáže o zajímavých věcech kolem nás. A to z nejrůznějších oblastí, od vědy a techniky přes psychologii až třeba po školství.
K rozhlasu jsem se dostala už na Vysoké škole chemicko-technologické, kde jsem vysílala ve Studentském rozhlasovém studiu na kolejích Jižní Město. Díky revoluci se mi pak otevřela cesta i do Českého (přesněji tehdy ještě Československého) rozhlasu.
Začínala jsem jako produkční Studia 7, redaktorskou práci jsem po promoci začala ve zpravodajské směně a pak se dostala do sportovní redakce, kde jsem prožila nádherné čtyři roky plné zajímavých sportovních událostí (včetně našeho nejúspěšnějšího sportovního roku 1996). Po mateřské dovolené jsem přes deset let byla v Motožurnálu a teď se věnuje na Plusu vědě a technice.
Všechny články
-
Jak funguje plazmové zplyňování odpadu? A dá se rehabilitovat s pacienty v kritickém stavu?
Ekologicky zlikvidovat těžko zpracovatelný odpad umí technologie plazmového zplyňování. Vzniklý syntézní plyn navíc může sloužit jako zdroj energie a využít se dá i struska
-
Z depozitáře až do obýváku. Díky digitalizaci si můžete prohlédnout muzejní sbírky z pohodlí domova
Ministerstvo kultury podpořilo digitalizaci zhruba stovky historických sbírek včetně takzvaného želivského klášterního pokladu.
-
Vzácné liturgické předměty Želivského kláštera dostaly svou digitální podobu v podobě 3D modelů
Běžně nepřístupné monstrance a kalichy Želivského kláštěra si teď lidé mohou prohlédnout v teple domova na internetu.
-
Umělá inteligence jako fotbalový fanoušek. Automatická kamera se díky ní učí mít „cit pro fotbal“
Automatický kameraman by malým fotbalovým klubům mohl usnadnit analýzu a streamování zápasů. Stačí k tomu kamera a speciální software.
-
V Jizerských horách jsou stále škodlivé fluorované látky. Podle vědců asi z lyžařských vosků
Jak potvrzuje výzkum, v Jizerských horách se stále vyskytují škodlivé fluorované látky. Podle vědců z Mikrobiologického ústavu se do přírody dostávají z lyžařských vosků.
-
AI namísto analogového rádia, tužky a papíru. Český student vymyslel systém pro malá letiště
Michal Marhan ve své diplomové práci vymyslel systém, který v reálném čase přepisuje a vyhodnocuje radiovou komunikaci mezi operátory letiště a piloty malých letadel.
-
Proč AI někdy odpovídá nesmyslně? Jazykové modely pracují s čísly, ne se slovy, vysvětluje expert
Umělá inteligence si bude dál vymýšlet, pokud se jí zeptáme na něco, co se zatím nenaučila. Podle českých vědců jsou problémem i špatně nastavené testy chybovosti ChatuGPT.
-
Smrček krásně voní, ale rychle opadá. U jedle to je naopak. Proč? Vysvětlení nabízí chemie a fyzika
Obývací pokoje českých domácností teď voní jehličím. Proč ale jehličnan voní a co má vliv na to, jak rychle opadá? Poslechněte si reportáže Evy Kézrové a Michala Šafaříka.
-
Zvířecí krmiva z umělého masa? Český start-up získal jako první v Evropě registraci pro výrobu
Maso budoucnosti by v sobě mohlo mít jen jednu zvířecí buňku. Alespoň takový je základ suroviny pro zvířecí krmivo vyvinuté českým start-upem Bene Meat.
-
Magazín Experiment: Je na obzoru biosenzor k monitorování ledvin? A proč mají papoušci barevné peří?
Čeští studenti uspěli v prestižní soutěži s návrhem biosenzoru pro správnou činnost ledvin. Jak funguje a jaké by mohl mít v budoucnu využití?
Stránky
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- …
- následující ›
- poslední »