Tradiční německá kuchyně ustupuje mezinárodní gastronomii. Drží se jen ve třetině restaurací

Vepřové koleno

Rozmanitost nabídek v oblasti gastronomie se v posledních letech výrazně zvětšila. V Německu dokonce natolik, že tamní tradiční kuchyně ustupuje ve srovnání s jinými zeměmi mnohem rychleji do pozadí. Celosvětově pak vládnou tři hlavní kulinářské proudy.

Tématu se věnuje německý list Die Welt.

Ten, kdo tráví dovolenou v Itálii, narazí nejčastěji na italské restaurace. Také v Řecku nebo v Turecku dominují lokální stravovací podniky. Všeobecně by se dalo říct, že je to tak správně. Ale v mnoha zemích je tomu přesně naopak. Například v Německu nevládne kuchyně německá, která hraje jen omezenou roli, nýbrž mezinárodní gastronomie.

Český ležák je nejlepší pivo, ale ještě máme daleko k prosazení se ve světovém měřítku, říká ředitel Budvaru

Petr Dvořák

Na jaře to budou rovné dva roky, co se novým ředitelem národního podniku Budějovický Budvar stal Petr Dvořák. V pivovarském oboru byl už i dříve a ve výběrovém řízení mu nepochybně pomohlo i to, že byl mezinárodním šéfem marketingu značky Pilsner Urquell.  

Tento trend dokládá studie amerického ekonoma Joela Waldfogela z Minnesotské univerzity. Podle ní se v žádné jiné zemi nenachází tak málo restaurací s lokální kuchyní jako v Německu. Dalším poznatkem výzkumníka je skutečnost, že celosvětově dominují ve „vývozu“ svých tradičních pokrmů pouhé tři státy. Tedy pokud vynecháme rychlé občerstvení jako specifickou oblast. V případě, že do hodnocení fast food zahrneme, poměr sil se razantně zamíchá.

Waldfogel pro svůj výzkum použil data z hodnotícího portálu Tripadvisor, na kterém uživatelé bodují restaurace ve stovkách měst po celém světě. Kromě toho využil údaje z analytické platformy Euromonitor, které seřadil do asi tuctu kategorií rychlého občerstvení v 52 zemích světa.

Na jedné straně se přitom potvrdil dojem, který člověk může nabýt během své dovolené. Téměř dvě třetiny restaurací v Řecku nabízejí lokální pokrmy, v Itálii a v Turecku jsou to asi tři čtvrtiny podniků. Také v Číně a Japonsku dostane návštěvník v asi 70 % podniků domácí stravu.

Rusové milují Ameriku

Zcela opačná situace ale panuje v Německu. Tamní tradiční kuchyni si strávnici vychutnají pouze v 35 % restaurací. Na druhé místo se ve Spolkové republice řadí americké pokrmy, čilo to, co se povětšinou označuje jako fast food. Třetí místo zaujímá italská kuchyně, následovaná tureckými a čínskými restauracemi.

Jak Die Welt píše, tradičních stravovacích zařízení je tak v Německu nejméně ze všech zkoumaných zemí. Následuje Rusko se 42% podílem ruských restaurací a Francie je na tom pouze o necelé tři procentní body lépe. Překvapivý je výsledek pro zemi galského kohouta, protože její kuchyně je mezi lidmi známá jako nejlepší na světě. Zároveň ale platí, že tradiční francouzské pokrmy jsou náročné na přípravu a zdá se tak, že Francouzi vyhledávají jednodušší varianty jídla.

Paříž si „napekla" důkazy o tom, že její kuchaři jsou nejlepší na světě

Crème brûlée

Výroční hodnocení nejlepších restaurací světa v britském magazínu Restaurant podle deníku The Times pořádně nadzvedlo Francouze. Důvod? Žádný z francouzských šéfkuchařů se nepropracoval na vrcholek kulinářského Olympu.

Smrtící ryba fugu je teď ještě jedovatější. Kvůli oteplování moří mutuje

Příprava ryby fugu

Tradiční japonská pochoutka se vlivem klimatických změn stává ještě nebezpečnější. U nově se objevujících mutantů se totiž jed dostává i do svaloviny nebo kůže.

Waldfogel se ve své práci zabýval také celosvětovými trendy. Nezajímal se přitom pouze o rozložení sil národních gastronomií v globálním měřítku, ale s pomocí statistik také zjistil, kam až vlivy dílčích kuchyní dosahují. Platí tak, že kulinářské směry jsou ve světových regionech zastoupené tím výrazněji, čím blíže se kulturně a geograficky nacházejí domovské zemi.

Po vyjmutí rychlého občerstvení lze konstatovat, že ve světě jsou nejoblíbenější italská, čínská a japonská kuchyně. Mezi oblíbené pokrmy se řadí také americká a indická jídla. Zahrneme-li ale do databáze také údaje o fast foodu, bude na špici bezkonkurenčně americká kuchyně. Následují italské, čínské, japonské a indické rychlovky.

Na první místo v celosvětovém hodnocení vynesla americkou kuchyni její oblíbenost především ve třech zemích. Kolem 14 % se pohybuje obliba amerických pokrmů v Německu a ve Francii. Favoritem jsou ovšem hamburgery a steaky tam, kde by to čekal málokdo. Téměř 23% podíl restaurací s americkým sortimentem totiž najdeme v Rusku, uzavírá německý list Die Welt.

Spustit audio

Související