Smrtící ryba fugu je teď ještě jedovatější. Kvůli oteplování moří mutuje
Tradiční japonská pochoutka se vlivem klimatických změn stává ještě nebezpečnější. U nově se objevujících mutantů se totiž jed dostává i do svaloviny nebo kůže.
Podle vědců ryba mutuje kvůli oteplování moří. Zatímco běžná fugu má jed hlavně v játrech a reprodukčních orgánech, u hybridů se smrtelná dávka jedovaté látky objevuje i v dalších částech těla a také ve svalovině.
Tetrodotoxin se vstřebává nejen přes zažívací ústrojí, ale také přes kůži nebo vdechnutím.
Rozeznat původní fugu od hybrida je přitom velice těžké i pro školené experty v restauracích a pro rybáře. A přestože zmutované ryby na tržiště vůbec nesmějí, může celkem snadno dojít k záměně.
Fanoušci adrenalinové gastronomie a zpracovatelé ale s obavami vědců nesouhlasí. Podle nich je skutečně nebezpečná jen část hybridních jedinců. Konzumace jedovaté ryby má konec konců v Japonsku tisíciletou tradici a místní od ní v historii neodradil ani oficiální zákaz.
Tetrodotoxin – jed, který se v těle ryby nachází – zasahuje dýchací cesty a účinkovat začíná až desítky minut po konzumaci. První pomoc spočívá ve výplachu žaludku a napojení na plicní ventilaci.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.