Paříž si „napekla" důkazy o tom, že její kuchaři jsou nejlepší na světě

13. prosinec 2016

Výroční hodnocení nejlepších restaurací světa v britském magazínu Restaurant podle deníku The Times pořádně nadzvedlo Francouze. Důvod? Žádný z francouzských šéfkuchařů se nepropracoval na vrcholek kulinářského Olympu.

Celonárodní ostudě se nakonec rozhodlo zabránit francouzské ministerstvo zahraničí – sestavilo vlastní seznam, a na jeho vrcholku se ocitl třiašedesátiletý Guy Savoy. Jeho stejnojmenná pařížská restaurace je podle francouzského žebříčku La Liste pro rok 2017 „absolutní světovou špičkou". „Je to, jako bych se stal mistrem světa. Jsme na vrcholu. Teď je důležité tam zůstat," řekl Savoy Timesům.

Ačkoli magazín Paris Match označil La Liste „za bibli gastronomie", kritici pochybují o nestrannosti, protože jde o francouzský vládní projekt a řídí jej hlava francouzské turistické centrály. Podle francouzských médií Britové ranili Francouze na nejcitlivějším místě a La Liste má povinnost vrátit jejich kuchaře na světovou scénu.

Timesy připomínají, že v magazínu Restaurant se Francouzi nedostali na špičku padesáti nejlepších restaurací světa. Letošní nejlepší podnik byl až na šestém místě a do první dvacítky se dostaly jen dvě restaurace. La Liste naopak vychází ze známkování, které dává gurmánským rájům okolo třech stovek světových průvodců, deníků a online žebříčků. „Naše metodologie je nestranná, transparentní a vyvážená," tvrdí mluvčí francouzského projektu. Timesům řekla, že na jednom z jejich žebříčků je více japonských restaurací než francouzských. Japonských tam bylo 116, francouzských podniků 113, čínských sto a Britové se ocitli až na devátém místě s 31 restauracemi.

autor: rma
Spustit audio