Stejně se tomu bude říkat Musoleum Davida Černého, tak je ideální to rovnou tak i nazvat, říká umělec

24. březen 2023

Známý sochař David Černý nesnáší označení výtvarník. „Sochař, výtvarník a pak ještě vedle toho stojí slovo kumšt – to všechno je pro mne urážlivé a vždy jsem to nesnášel. Takže sochař, pilot, potápěč, ale nikdy výtvarník,“ říká hned v úvodu pořadu Hovory. Černý 1. dubna otevírá své muzeum, kterému říká musoleum.

Čtěte také

„Musoleum je kvazi-kombinace muzea a mauzolea. A říkal jsem si, že stejně mě zdejší kolegové, pražská umělecká scéna, má ,pekelně ráda‘ – jak se ukázalo teď po instalaci velké sochy v Karlíně. Takže jsem si řekl, že se tomu stejně bude říkat musoleum, tak je přece asi ideální to rovnou tak i nazvat.“

Musoleum sídlí v nově opravené bývalé varně lihovaru v Praze.

Musoleum Davida Černého

„Jak ten nápad vznikl? No, bizarně. Říkali jsme si, že uděláme muzeum – to bylo asi před čtyřmi roky a svět byl ještě před covidovou demencí a Putinovým čur***ím. Tehdy ještě byla jakási šance, že by to mělo mít i nějaký smysl. Teď to ten smysl možná trochu postrádá,“ uvažuje.

„V globálu je to průřez mou ateliérovou tvorbou. To znamená, že jsou tady věci galerijní i solitérního charakteru. Ale myslím, že těžiště mé práce je úplně jinde – v instalacích do architektury a ve volném environmentalismu. Tady mi jde o ukázání věcí, které jsem v posledních plus minus 30 letech vytvářel ve volných chvilkách,“ prozrazuje.

Víc najdete v audiozáznamu pořadu Hovory Vladimíra Kroce.

autoři: Vladimír Kroc , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.