Na půlnoc se otočí o 180°, popisuje výtvarník David Černý sochu bájné ženy, která podpírá budovu v Karlíně

1. říjen 2022

Váží 35 tun, je vysoká 24 metrů, má pohyblivou hlavu a jmenuje se Lilith. Obrovská socha výtvarníka a sochaře Davida Černého se právě instaluje na budovu Fragment v Karlíně. „Celý koncept domu jako ležící postavy je spojený s Invalidovnou. Vevnitř jsou fragmenty barokních soch, který jsou usekaný. Tak jsem si to spojil, že to je ležící postava, kterou podpírají nějaký jiný větší nebo menší postavy. Takhle funguje společnost,“ říká David Černý.

Sledujeme ladné ženské tvary trochu v nadživotní velikosti. Socha, která se v tuto chvíli instaluje, má kolem 24 metrů?

Doufám, že víc. Ale je možné, že bohužel došlo v rámci úspor ke snížení, kdo ví.

Čtěte také

Jak přišel ten nápad na bytový dům instalovat tuto sochu?

Nevím, někde asi v hospodě, nejspíš. Kde jinde, logicky.

A důvod? Má to něco symbolizovat? Nedaleko je budova Invalidovny…

Vedle mě stojí Marcel Soural, šéf Trigemy a kámoš, kterej přišel s tím, že chce postavit tady ten barák a abych vymyslel nějakej koncept. Tak jsem vymejšlel a vymejšlel, pak mě napadlo, že by to mohlo být veliký ležící tělo. Celá budova seshora má archetypální tvar ležící lidský postavy.

Kdo to má seshora možnost vidět?

Nikdo. Bůh. Těžko říct, nějakej sebevrah, kterej se rozhodne sem vlítnout vrtulníkem... Ale možná to bude vidět z Vítkova.

Sledujeme instalaci obrovské sochy ženy. Jak se vlastně jmenuje?

Jmenuje se Lilith, je to hezký jméno a jednak je to první žena, která existovala. Pak si to trošku křesťané lehce uzpůsobili na to, že tam je ta Eva. Lilit je první žena, která se rozhodla, že nebude pod Adamem ležet, jak se jemu zachtělo. Tak v podstatě z Edenu odešla, byla odejita.

Teď dochází k tomu, že sochu zvedá velký jeřáb. Jak jste ji vlastně pojal? Hezky se blýská…

Hezky se blýská... Blýská se snad na lepší časy, ale zatím to tak nevypadá. Celý koncept domu jako ležící postavy je spojený s Invalidovnou. Krom toho, že to bylo zařízení postavený pro starání se o válečný invalidy, tak je zvláštní – vevnitř jsou fragmenty barokních soch, který jsou usekaný. Tak jsem si to spojil, že to je ležící postava, kterou podpírají nějaký jiný větší nebo menší postavy. Takhle funguje společnost.

Budovu Fragment bude podpírat Lilith, ale ona to není jediná socha. Jsou tady už instalovány noha, dlaň. A bude ještě potom čtvrtá. Jak další sochy souvisí s bájnou Lilit?

Ta noha je jasná – je to Adamova noha, kterou ji vykopl z ráje. Ta ruka, to je ruka Gabriela, samozřejmě. A potom je tam ještě druhá ruka, a ta jde z podzemí – Lucifer.

Čtvrtá socha, to je tedy ten Lucifer. Ta socha bude pohyblivá?

Ta bude hodně pohyblivá. Lucifer je dost pohyblivej.

Zítra se bude instalovat hlava Lilit, ta bude také pohyblivá. Jak?

V noci se otočí o 180 stupňů vždycky na půlnoc. Jinak se občas bude koukat okolo sebe.

Jak to bylo složité technicky, aby se takhle obří hlava mohla hýbat?

Myslím, že to byla setina celýho problému, ten hlavní je, že to má 24 metrů a váží 35 tun.

Jak vznikala budova Fragment v Karlíně? Poslechněte si rozhovor s Davidem Černým, investorem Marcelem Souralem a architekty Davidem Vitáskem a Jiřím Řezákem.

Vladimír Kroc, investor Marcel Soural a socha Lilith
autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související