Obří Lilith v Karlíně od výtvarníka Černého je největší sochou u nás, říká developer Soural

15. říjen 2022
2 x 2

Praha i Česko budou mít novou dominantu – obří 35 tun vážící ocelovou sochu Davida Černého, která dostala jméno Lilith. „Socha má 24 metrů, ale teď jsme přišli na to, že když změříme výšku její levé ruky, má dokonce 26 metrů,“ popisuje Marcel Soural z developerské společnosti Trigema, která bytový dům v pražském Karlíně staví. „A je to opravdu největší socha u nás, což je úžasné, že se nám podařilo,“ dodává.

„Ono se všechno zdá, že je jednoduché, ale socha se začala projektovat asi před dvěma lety, projekční práce trvaly asi šest měsíců a výroba Lilith a dalších tří soch byla zahájena už v lednu 2021,“ doplňuje Soural.

Čtěte také

Nejsložitější byl podle něj nápad, protože se to stále v čase měnilo. „Už někdy před šesti lety jsme se s Davidem Černým sešli s architekty Davidem Vitáskem a Jiřím Řezákem. Dostali ode mne zadání, jak si přeji, aby budova vypadala. I teď po internetu kolují staré původní vizualizace, dnes to vypadá trochu jinak.“

Kolik stavba bytového komplexu nazvaného Fragment stála, to firma nezveřejňuje.

„Mohu jen říct, že celá budova včetně soch a vnitřního vybavení nás vyjde na necelých 1,5 miliardy korun. A proč to dělám? Protože mě to baví. Naštěstí dělám práci, která je zároveň mým koníčkem,“ přiznává.

Dům se 140 byty Fragment je zvláštní i tím, že je určen pro nájemní bydlení. Nebýt covidu a války tak dům už stál, teď se termín posunuje až na první kvartál 2023.

Čtěte také

„Byty tedy pronajímáme a teď jsme si otestovali zájem o první dvě sekce, které jsme uvolnili do předpronájmu – asi ze 40 bytů máme už pod smlouvou 30.“

Nejde přitom o nic levného. „Měsíční nájem kalkulujeme kolem 600 až 620 korun za metr čtvereční. Když se dnes podíváte na sekundární trh, tak ten se v Praze pohybuje kolem 400 Kč/m2,“ uzavírá.

Řekněme stometrový byt bude stát 60 tisíc měsíčně, Fragment ale nabízí 1+kk až 4+kk, plus cca 1500 metrů čtverečních retailových ploch.   

Vladimír Kroc, investor Marcel Soural a socha Lilith

Celý pořad Petra Šimůnka najdete v audiozáznamu.

autoři: Petr Šimůnek , lup
Spustit audio

Související