Smutná zpráva z Ameriky. Na Nový rok 1942 zemřel Jaroslav Ježek

Počátkem roku 1942 přišla přes oceán z Ameriky neuvěřitelná zpráva: na Nový rok zemřel nejbližší spolupracovník dvojice V + W, hudebník Jaroslav Ježek.

Pro Ježka byl už samotný odchod do exilu tragický. K rozhlasovému vysílání se všichni tři protagonisté dostali v exilu poměrně záhy, ale Ježek byl na rozdíl od obou herců po vytržení ze svého přirozeného prostředí poměrně nešťastný.

Logo

Jako kapelník a skladatel se už nikdy neuchytil tak, jak byl z Prahy jako šéf orchestru Osvobozeného divadla zvyklý. Ke slabozrakosti se přidaly i další nemoci. Jeho chronické onemocnění ledvin se postupně zhoršovalo až k neodvratnému konci.

Mezi poslední písně pro dvojici V + W patřila parodie na Beethovenovu Devátou symfonii pod názvem Vítězné V, což byla jedna z nejslavnějších scének populární dvojice z válečných dob.

Zneužívání Ježkovy hudby

V Praze se mezitím Ježkův odkaz připomínal mimořádně surovým způsobem - zneužíváním motivů z jeho hudby například v antisemitských skečích pražského rozhlasu.

Čtěte také

Ježkova hudba se přes oceán ve výstupech V + W nesla dál až do posledních válečných měsíců a po válce v nakrátko obnoveném divadle V + W v Praze spolupracovali se skladatelem Slávou Emanem Nováčkem. Tato spolupráce ale, stejně jako samotné divaldo, už neměla dlouhého trvání.

Jaroslava Ježka a válečné vysílání V + W připomíná s teatrologem Vladimírem Justem Milena Štráfeldová.

autor: Milena Štráfeldová
Spustit audio

Související