Sociální demokrat Laušman doplatil na svou důvěřivost. Z exilu ho v 50. letech unesla StB

Bohumil Laušman – politik, který doplatil na svou důvěřivost. I tak by se dala charakterizovat politická dráha svého času nejmladšího poslance meziválečného československého parlamentu. 

V letech 1942-1943 absolvoval dlouhou cestu z Londýna do Sovětského svazu a zpět. Po návratu se v několika příspěvcích o své dojmy podělil s posluchači BBC.

Čtěte také

Jeho příspěvky jsou dodnes zajímavé jednak idealizováním sovětských poměrů (není divu, Stalin uměl ošálit i prozíravější povahy než byl Laušman), jednak zajímavými, ale pochopitelně i selektivními dojmy například z Íránu, kde pobyl cestou do Sovětského svazu.

O Laušmanově orientaci vypovídá, že se v jednom z příspěvků do Prahy zabýval i britskými dělníky, které považoval za vzor pro budoucí vývoj v Československu, za reprezentanty „demokratického socialismu“.

Unesen StB

Je otázka, nakolik taková témata mohla v posluchačích rezonovat v roce 1943, kdy se vidina konce války blížila jen velmi pomalu.

Laušman patřil k předním sociálním demokratům a do válečného exilu odešel v roce 1939, během války se pak postupně dostal na jednoznačně prosovětské pozice.

Jeho poválečný osud byl pohnutý. Jako „centristický“ kandidát sociální demokracie se stal předsedou strany v roce 1947. Nakonec se rozhodl znovu pro emigraci, pro něj i pro jeho rodinu skončila tragicky.

Do Československa se ještě jednou nedobrovolně vrátil, když byl v roce 1953 unesen Státní bezpečností ze Salcburku. O Bohumilu Laušmanovi mluvil s historikem Petrem Hlaváčkem redaktor Pavel Hlavatý.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související