Bahno protektorátního humoru: rozhlasové skeče. V jednom hrál i Vlasta Burian

Na pojmu rozhlasový skeč by samo o sobě nebylo nic závadného. Pokud to ovšem slyšíme ve spojení s lety druhé světové války a protektortátu, měli bychom zbystřit.

Hrané scénky plné rádobyhumoru, které se od roku 1940 a hlavně od podzimu 1941 začaly na vlnách protektorátního rozhlasu vysílat, měly za úkol dělat propagandu skrz zesměšňování exilových politiků, odbojářů, umělců, kteří odešli do emigrace (typicky dvojice V + W), ale i celých národů, typicky samozřejmě především Židů.

Bahno tohoto humoru bylo samozřejmě bezedné, bohužel si řada posluchačů začala přímo do rouzhlasu psát o reprízy těchto výtvorů.

Hvězdy nad Baltimore

Jedním z nejproslulejších skečů se stal ten s názvem Hvězdy nad Baltimore, který v roce 1941 natočilo mimo jiné i několik významných českých herců, mezi nimi i hvězda první velikosti Vlasta Burian.

Skeč Hvězdy nad Baltimore (1941)

Ze skeče se dochovalo pouze několik úvodních minut, nemůžeme tedy dnes posoudit Burianův herecký výkon, ale podle vzpomínek pamětníků v parodickém ztvárnění Jana Masaryka se jednalo o výkon tak špatný, že se téměř rovnal sabotáži.

Bylo to poprvé a naposled, kdy Burian k účasti na takovém podniku svolil, jiní se v tomto smyslu „namočili“ daleko častěji, ale i tak to byla jedna z příčin Burianova trestního stíhání po válce. Stojí za to zmínit účast Čeňka Šlégla, který v těchto skečích účinkoval pod obrovským tlakem, aby zachránil před transportem část své rodiny. Nebylo mu to nic platné, jeho herecká kariéra s rokem 1945 navždy skončila.

I zde bohužel platilo, že revoluční spravedlnost bude měřit každému jiným metrem - podle oblíbenosti, výše majetku a samozřejmě stranické knížky...

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související