Šimpanzí samci denně dokazují vůdcovství. Kvůli úbytku lesa to znamená více konfliktů s lidmi

11. srpen 2022

Tým výzkumníků z Ugandy a Británie zjistil, že pro potravu k lidským sídlům vyrážejí šimpanzí samice méně často než samci. Tím se vysvětlilo, proč šimpanzí skupiny, které pozorovali mimo prales, byly méně početné. Studie vyšla v časopise Animal Behaviour.

Podobně jako jde muž první do restaurace, šimpanzí „etiketa“ velí poslat pro jídlo nejprve samce. Setkání s lidmi, psy nebo jinými domácími zvířaty totiž mnohdy vede ke konfliktům.

Čtěte také

Šimpanzí samci jsou mnohem silnější, tím pádem při střetu s potenciálním nebezpečím fyzicky méně riskují,“ upozorňuje etolog Marek Špinka. Některé samičky také chrání mláďata.

Zároveň ale samci musí stále upevňovat své postavení, dokazovat, že jsou výjimeční a usilovat o větší reprodukční úspěch. „Řídí, kdo s kým se bude pářit,“ uvádí příklad zoolog Pavel Stopka.

S každodenním upevňováním vůdcovství podle něj souvisí i hlavní role samců pří výpravách do vesnic, kde si zvířata můžou opatřit například chlebovníky.  

Půl kilometru

Tlupa, kterou vědci v Ugandě sledovali, byla složená z 19 šimpanzů, z toho jedenáct bylo dospělých. Původně se zvířata pohybovala v domovském okrsku o rozloze asi 20 kilometrů čtverečních.

Čtěte také

V letech 2006 – 2014, kdy studie probíhala, kvůli lidské činnosti postupně mizel les, až z původního areálu zbyly už jen fragmenty o celkové rozloze asi půl kilometru. Přesto se šimpanzi do oblasti vraceli, zvláště k řece.

V takové situaci přibývá konfliktů, například s lidmi, kteří chodí pro dřevo. Pro šimpanze začíná být obtížné postavit si na každou noc hnízdo na spaní. Jsou zvyklí místa střídat.

Chronický stres

Vědci dokázali, že v takto rozdrobeném prostředí je šimpanzí skupina opakovaně a dlouhodobě stresovaná. Šimpanzům například roste krevní tlak.

Čtěte také

„Hladiny kortikozolu v trusu jsou setrvale vysoké,“ dodává Marek Špinka. Připomíná, že v podobné situaci je většina volně žijících zvířat na světě.

Chronický stres, který prožívají, přirovnává vědec k situaci lidí, kteří jsou nuceni žít poblíž frontové linie nebo neustále slyší hluk ze staveniště.

Poslechněte si celou reprízu pořadu Laboratoř o šimpanzích samičkách, které se vyhýbají lidem, o pochopení emocí prasat a o složitém rozhodování červů. Debatují etolog Marek Špinka, zoolog Pavel Stopka a herec a kouzelník Roman Štabrňák.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.