Rok 1970: Tankem oponu neprorazíš. Kuriózní pokus o útěk na Západ v obrněném vozidle vlastní výroby

1. srpen 2018

Jeden z mnoha pokusů obyvatel Československa o překonání přísně střežené západní hranice a útěk do svobodného světa se odehrál brzy ráno 27. května 1970. Byl velmi netradiční: 33letý vyučený zámečník Vladimír Beneš z obce Hrušky na Břeclavsku se s manželkou a čtyřmi dětmi pokusil dostat do Rakouska ve vozidle vlastní výroby.

Na podvozek starého wartburgu postavil karoserii, která tvarem vzdáleně připomínala tank. Měla překonat hraniční zátarasy a odolat i případné střelbě pohraničníku. K cestě na Západ tímto netradičním způsobem se Beneš rozhodl poté, když zjistil, že normálním způsobem není možné z Československa odejít. Na Západě přitom už žil jeho bratr, který utekl v padesátých letech do Kanady.

Čtěte takéDalší díly cyklu Česká kronika

Vypjatá situace se zdramatizovala, když se obrněné vozidlo ještě u Břeclavi – daleko od železné opony – porouchalo. Vladimír Beneš musel svůj stroj odstavit pod mostem z břeclavského nádraží, počítal ale s tím, že bude brzy objeven. Rozhodl se, že do Rakouska uteče sám a rodina se za ním později přistěhuje.

Vystěhování po sedmi letech

Jeho útěk nedaleko Valtic se podařil, rodina se ale směla za otcem vystěhovat až po sedmi letech nekonečných jednání. Zpočátku manželka Vladimíra Beneše ani netušila, že její manžel žije – Státní bezpečnost jí totiž namluvila, že zemřel při pokusu o překonání státní hranice.

Benešův stroj byl objeven v pozdních večerních hodinách a zabavila ho Státní bezpečnost. Nejprve byl „pro výstrahu“ vystaven v Břeclavi a později byl pak řadu let jako exponát umístěn v tehdejším Muzeu Sboru národní bezpečnosti a vojsk ministerstva vnitra, dnešním Muzeu Policie ČR. Státní bezpečnost stvořila legendu o tom, jak tank zapadl do bažin a jeho posádka zahynula.

Dokudrama s názvem Tankem oponu neprorazíš napsala trojice autorů Michal Beck, Jan Mazanec a Veronika Šaumanová, v režii Pavla Krejčího účinkují Romana Chvalová, Jiří Kalužný a Michal Przebinda.

Některé méně známé okolnosti útěku rodiny Benešových pak přiblíží historik Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů, s nímž si povídala Veronika Kindlová.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související