Únor 1989: Nepřátelské síly bouchly

11. leden 2019

Ve středu 8. února 1989 došlo v atriu Krajského národního výboru v Ústí nad Labem k mohutné explozi...

Byla středa 8. února 1989, tři hodiny ráno, když došlo v atriu budovy Krajského národního výboru v Ústí nad Labem k mohutné explozi. K jedné z nejzáhadnějších událostí předjaří 1989 v Československu se vrátíme v dokudramatu Lukáše Csicselyho.

V dokudramatu Nepřátelské síly bouchly Lukáše Csicselyho účinkovali Jiří Zapletal, Jan Vápeník, Michal Przebinda a Aleš Křivánek. Dramaturgii měl Jan Sedmidubský, v režii Pavla Krejčího natočilo studio Český rozhlas Hradec Králové.

Protirežimní akce, nebo provokace?

Kdo mohl stát za výbuchem v Ústí nad Labem z 8. února 1989? Šlo o protirežimní akci, nebo spíš o rafinovanou provokaci komunistické Státní bezpečnosti?

Na podrobnosti se ptala historika Petra Karlíčka Veronika Kindlová.

autoři: Jan Sedmidubský , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.