Červenec 1989: Bůh žehnej Rudému právu

10. říjen 2019

Česká kronika 1989 dnes připomene dopis herce Národního divadla Josefa Kemra redakci Rudého práva. Kemr jím v únoru toho roku reagoval na dehonestující článek, který krátce předtím v Rudém právu zveřejnili pod názvem „Kdo je Václav Havel“. 

Josef Kemr se ve svém dopise zastal nejen Havla, ale i jeho rodiny. Deník samozřejmě Kemrův dopis neotiskl, ale o pět měsíců později, tedy v červenci, bylo jeho znění možné zaslechnout ve vysílání Svobodné Evropy.

A právě do této situace umístila Kateřina Burgetová své dokudrama nazvané „Bůh žehnej Rudému právu“. Ocitneme se teď v jedné šumavské hospodě, kde se setkávají zasloužilý redaktor Rudého práva a jeho dávný kamarád ze školy…

V režii Jakuba Doubravy účinkovali: Petr Červinka, Jan Dvořák a Jiří Šesták. Dramaturgie Jan Sedmidubský, mistr zvuku Michal Kolář, natočeno v Českém rozhlase České Budějovice.

Bůh Vám žehnej - skoro provokativně působil pozdrav na konci dopisu Josefa Kemra redakci Rudého práva v únoru 1989. Pozadí Kemrova dopisu i jeho vztah k vládnoucí komunistické straně osvětluje v rozhovoru se Zuzanou Markovou Martin Švejda z Divadelního ústavu.

autoři: Jan Sedmidubský , Kateřina Burgetová , Zuzana Marková , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.