Červen 1989: Setkání disentu na hranicích

2. říjen 2019

Už od roku 1978 docházelo na česko-polském pomezí k setkávání českých disidentů s jejich polskými přáteli. Pro svobodomyslné Čechy a Slováky žijící v tuhé normalizaci představovalo Polsko 70. a 80. let okno na Západ. 

V Polsku se konaly nejrůznější nezávislé kulturní akce, vycházely tam knížky, které u nás vycházet nesměly. Polští odpůrci režimu se organizovali v několika protirežimních hnutích, největší z nich byla Solidarita.

Pro český disent to byla inspirace. K jednomu takovému setkání došlo i 25. června 1989 na Králickém Sněžníku. Z české strany se na něj vypravil například Václav Havel, Jan Ruml, Jan Urban nebo Anna Šabatová…

Scénář dokudramatu napsala Milena Štráfeldová. Dramaturgie Jan Sedmidubský, v režii Martiny Schlegelové účinkovali: Tomáš Kobr, Tomáš Drápela, Pavel Oubram a Natálie Drabiščáková. Mistr zvuku Michal Kolář, natočeno v Českém rozhlase České Budějovice.

Okolnosti setkávání disidentů na československo-polských hranicích od druhé poloviny sedmdesátých let až do roku 1989 rozebíral s historikem Petrem Blažkem z Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Hlavatý.

autoři: Milena Štráfeldová , Jan Sedmidubský , Pavel Hlavatý , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.