Prosinec 1989: Nechceme prezidenta, ktorý plače

5. prosinec 2019

Miroslav Kusý, Milan Kňažko, Alexander Dubček. Kdokoli z nich se mohl stát československým prezidentem. Nestal. 

Kdo bude československým prezidentem? To byla v prosinci roku 1989 kardinální otázka české politiky. Do zákulisního vyjednávání nás zavede dokudrama nazvané Nechceme prezidenta, ktorý plače.

S takovým postojem totiž přijeli zástupci Verejnosť proti násiliu z Bratislavy 5. prosince 1989 a přišla řeč i na případnou kandidaturu na Alexandera Dubčeka.

Dokudrama napsala Kateřina Burgetová. Dramaturgie Jan Sedmidubský, v režii Simony Křístkové, se kterou spolupracoval mistr zvuku Marek Hoblík, účinkovali Norbert Lichý, David Viktora, Milan Bahúl, Marek Cisovský, Šimon Krupa a Přemysl Boublík. Natočeno v ostravském studiu Českého rozhlasu.

Jak probíhalo vyjednávání o novém polistopadovém prezidentovi? A proč slovenské hnutí VPN odmítalo kandidaturu Alexandera Dubčeka? Podrobnosti v rozhovoru Evy Kézrové s historikem Jiřím Sukem.

autoři: Jan Sedmidubský , Kateřina Burgetová , Eva Kézrová , jpr
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.