Rok 1945: Atentát Vladimíra Blažky. Český odboj nezabil jen Heydricha

14. červen 2018

Do dějin protinacistického odboje patří nejen atentát, jehož obětí se stal v květnu 1942 Reinhard Heydrich, ale také zavraždění jednoho z představitelů nacistické moci v Brně. Vše se seběhlo 7. února 1945.

Čtvrt hodiny před osmou večer opustil SS-Hauptsturmführer August Gölzer svoji kancelář na Aleestraße (dnešní Třída kapitána Jaroše) a vydal se domů. Před dveřmi domu na rohu dnešních ulic Kounicovy a Nerudovy jej dva muži postřelili.

Přivolané sanitky přijely na místo až po dvou hodinách a přes okamžitou operaci Gölzer zemřel. Gestapo začalo po pachatelích okamžitě pátrat, razie v brněnských bytech ale žádnou stopu nepřinesly.

Náhodné dopadení

Až o měsíc později byl v rámci rutinní akce proti příslušníkům moravské odbojové skupiny Předvoj zatčen velitele partyzánů Milan Genserek. Po brutálním výslechu vypověděl, že má spojení na dalšího člena Předvoje Oldřicha Vojtu.

Od něj vedla cesta k zatčení velitele branného referátu Předvoje Vladimíra Tišnovského. V obavě o život nabídl Tišnovský gestapu k dispozici své kontakty. Prohlásil, že zná jména i adresy vrahů Augusta Gölzera a je schopen pomoci s jejich dopadením.

Gestapo s využitím Tišnovského zatklo 22. března 1945 oba prchající atentátníky (Aloise Bauera a Vladimíra Blažku) a 14. dubna 1945 byli popraveni v areálu brněnských Kounicových kolejí. Zemřeli dvanáct dní před osvobozením Brna.

Autory dokudramatu Atentát Vladimíra Blažky je trojice scénáristů Michal Beck, Jan Mazanec a Veronika Šaumanová, v režii Jakuba Doubravy účinkují Jonáš Špaček, Marek Mikulášek, Michal Štěrba a Jindřich Koutný.

Význam brněnského atentátu pro náš odboj vysvětlí Jiří Skoupý.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.