Rok 1988: Smrt Pavla Wonky. Dodnes za to nebyl nikdo potrestán

10. září 2018

Východočeský disident Pavel Wonka byl posledním politickým vězněm komunistického režimu v Československu, který zemřel ve vězení.

Stalo se tak v dubnu 1988 za dosud nevyjasněných okolností. „Brácha bojoval za svobodu, spravedlnost, položil za to život. Zemřel otřesným způsobem,“ řekl v dubnu 2018 bratr Pavla Wonky Jiří, který byl minulým režimem také perzekvován.

Vězeňská fotografie Pavla Wonky z roku 1988

Pavel Wonka se narodil v lednu 1953 ve Vrchlabí. Po vyučení automechanikem se třikrát neúspěšně pokoušel o přijetí na právnickou fakultu, vždy byl kvůli nevyhovujícímu posudku ze zaměstnání odmítnut. Studoval práva laicky a díky jejich znalosti se stal „právníkem chudých“, pomocníkem občanů proti státu.

Otevřeně kritizoval porušování zákonů státními orgány a byl za to mezi lety 1982 až 1988 třikrát vězněn. Za mříže se poprvé dostal za kritiku nešvarů v zaměstnání, oficiálně ale za rozkrádání.

Po propuštění z vězení v roce 1986 se Wonka rozhodl kandidovat jako nezávislý do Federálního shromáždění. Volební komise jej odmítla zaregistrovat a po volbách v květnu 1986 byl zatčen a obviněn z rozšiřování volebního programu a útoku na veřejného činitele.

Wonka a StB

V květnu 1987 byl odsouzen na 21 měsíců vězení a převezen do věznice v Minkovicích. Tam byl surově zbit. Na protest odmítl pracovat, což vedlo k obžalobě z maření výkonu úředního rozhodnutí.

Pohřeb Pavla Wonky, Vrchlabí 6. května 1988

Kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu a na nátlak veřejnosti byl převezen do vězeňské nemocnice na Pankráci a propuštěn v únoru 1988. Opět zatčen byl o dva měsíce později v Trutnově, kde si vyřizoval žádost o vystěhování do západního Německa, a 20. dubna 1988 odsouzen na pět měsíců za nedodržení podmínky ochranného dohledu. K soudu byl dopraven na kolečkovém křesle. Proti rozsudku se odvolal, o čtyři dny později v cele v Hradci Králové zemřel.

Za Wonkovu smrt nebyl nikdo potrestán. „Ani po osmadvaceti letech od revoluce není politická vůle viníky potrestat. Na perzekuci mého bráchy se podílelo mnoho lidí a řada z nich je stále činných,“ řekl Wonkův bratr.

Pohřeb Pavla Wonky, Vrchlabí 6. května 1988

Zpráva o Wonkově úmrtí vyvolala pobouření i ve světě. Pohřeb se uskutečnil v rodném Vrchlabí za účasti asi dvou tisíc lidí, včetně signatářů Charty 77, členů Jazzové sekce a Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, ale i zástupců osmi velvyslanectví západních zemí a štábu německé televize. Po roce 1989 byl Wonka plně rehabilitován.

Od počátku 90. let se objevují informace, že Wonka měl být od července 1983 spolupracovníkem Státní bezpečnosti. Podle historiků ale o tom hodnověrné doklady neexistují. StB Wonku evidovala jako nepřátelskou osobu a později se jej (bez jeho vědomí) neúspěšně pokusila převést do kategorie kandidátů tajné spolupráce. Kvůli nejasnostem odmítal Wonku vyznamenat Václav Havel, učinil tak až roku 2013 Miloš Zeman.

Dokudrama Lukáše Csicselyho vás zavede na pohřeb Pavla Wonky. V režii Simony Nyitrayové ve fiktivním rozhovoru účinkují Tomáš Jirman, David Viktora a Miroslav Kudela. 

Na složitou osobnost Pavla Wonky se pak Pavel Hlavatý zeptá badatele Radka Schovánka.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související