Putinův režim pátrá po domácích zrádcích. A už se udává jako za Stalina

V Rusku se zvedla vlna udavačství, která čím dál víc zasahuje do sféry mezilidských vztahů. Učitelé udávají žáky, studenti profesory a spolužáky, stížnosti podávají sousedé, kolegové a dokonce i rodinní příslušníci. Někteří analytici situaci přirovnávají k atmosféře z totalitní éry Sovětského svazu. Aktuální vývoj v Rusku přibližuje britský deník The Financial Times.

Desetiletá Varja dala do profilového obrázku proukrajinský symbol. Teď musí rodina na převýchovu.

Desetiletá Varja Galkinová se v moskevské škole dostala do problémům s učiteli. Všimli si, že dívka pravidelně vynechává hodiny ruského vlastenectví, které byly loni nově zařazeny do ruských školních osnov. Kromě toho si Varja dala do profilového obrázku v aplikaci WhatsApp proukrajinský symbol.

40letý muž byl zadržen ještě v metru, když si spolucestující všiml, že má v mobilu fotky diskreditující armádu.

Matce Eleně pak zaměstnanci školy zavolali, že její dceru zadržela policie. Dívku udala ředitelka, která je městskou zastupitelkou za Putinovu stranu Jednotné Rusko.

Čtěte také

Když matka do školy dorazila, našla svou dceru obklopenou policisty, zaměstnanci školy a někým, kdo tvrdil, že je z FSB, hlavní nástupnické agentury bývalé KGB.

Elenu s Varjou na policejní stanici vyslýchali čtyři hodiny. Po výslechu následovala prohlídka bytu rodiny. Prohledali Elenin notebook a další soukromé věci.

„Nenašli nic… kromě modrých a žlutých záclon,“ popisuje Elena. Nakonec byla obviněna z „nesprávného výkonu rodičovských povinností včetně politického ovlivňování svých dětí“. Rodina teď prý musí podstoupit „převýchovný program“.

Hledají se sabotéři

Tento případ není v současném Rusku nijak ojedinělý, píše list. Lidé po celé zemi jsou stále častěji nahlašováni za vyjádření nesouhlasných názorů v soukromí. Udavačství podporují výzvy propagandistických médií a samotného Kremlu k pátrání po „domácích zrádcích“ a „sabotérech“.

Čtěte také

Prezident Vladimir Putin už krátce po zahájení invaze vzkázal, že „přirozená a nutná samočistka společnosti zemi jen posílí“.

Od loňského roku v Rusku platí zákony o „diskreditaci ozbrojených sil“ nebo „šíření nepravdivých informací“, které byly použity k ukládání dlouhých trestů protiválečným demonstrantům.

Jak říká právnička a analytička Daria Korolenková, dříve by nebylo možné udat souseda za stužky v ukrajinských barvách nebo za to, že má doma nápis vybízející k míru. Některé místní úřady dokonce zřídily na sociální síti Telegram službu pro zasílání krátkých anonymizovaných udání.

Čtěte také

The Financial Times připomíná také nedávný případ 40letého muže cestujícího moskevským metrem, kterého udal spolucestující poté, co zahlédl v jeho mobilním telefonu obrázky „diskreditující armádu“.

Jen o několik stanic dál ho policie zatkla a soud ho poslal na 14 dnů do vězení. Podobný případ se odehrál v jihoruském Krasnodaru. Mladý pár v restauraci zatkla policie poté, co někdo nahlásil úřadům, o čem si dvojice povídala.

Čtěte také

Podle vedoucího pracovníka Carnegieho nadace pro mezinárodní mír Andreje Kolesnikova vytváří udavačství „totální nedůvěru“ a atmosféru „vzájemného podezření“. „Lidé se začínají chovat přesně tak, jak se chovali za Stalinovy éry,“ popisuje Kolesnikov.

Udávání bylo v Sovětském svazu obvyklou praxí. Postupně se rozvinulo v široce rozšířený systém sebekontroly, který dosáhl vrcholu v období vlády Josifa Stalina. Informátoři se teď znovu stali klíčovým pilířem podpory Kremlu a nástrojem jeho společenské kontroly.

V současné době, kdy je většina veřejně známých kritiků v exilu nebo byla umlčena, směřují udání do privátní sféry mezilidských vztahů, uzavírá.

Poslechněte si celý Svět ve 20 minutách. Připravili Ondřej Čížek a Tea Veseláková.

autoři: Ondřej Čížek , Tea Veseláková
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.