Alexandr Mitrofanov: Udávat, udávat, udávat, jak učil Rusy Stalin

24. březen 2023

Všechna fakta uvedená v této úvaze jsou převzata z otevřených zdrojů. Může je nalézt kdokoliv. Stačí zadat klíčová slova ve vyhledávači. Jde o celoruskou epidemii práskačství.

Čtyřicetiletý Jurij Samojlov z Moskvy je momentálně ve vězení na 14 dnů. Dostal se tam tak, že si v metru prohlížel mobil, na němž měl obrázky, které se nelíbily náhodnému sousedovi ve vagónu. Jurije udal, na jedné z dalších stanic si pro něj přišli policajti. Soud mu napařil diskreditaci ruské armády.

Čtěte také

V Petrohradu seděl mladík na pivu s kamarádem a řekl mu, že by rád emigroval, protože je proti válce na Ukrajině, ale nemůže opustit rodiče a ti jsou pro Putina. Za pár minut si pro něj přišli policajti, protože ho udal někdo od sousedních stolů. Naštěstí se jim nechtělo pracovat, tak jen řekli, že se vrátí, až bude nějaká rvačka.

Historička z Ruské akademie národního hospodářství a státní služby Natálie Taňšinová veřejně udala svého kolegu Denise Grekova, že nazval ruskou válku na Ukrajině „hanebnou a podlou“. Grekov byl přinucen podat výpověď a emigrovat.

Putin nenávidí Lenina

Čtěte také

Třicetiletá Xenie z Moskvy udala osmiletou spolužačku své dcery, protože se holky nepohodly. Obvinila tuto spolužačku z rusofobie, protože měla na svých sociálních sítích obrázek, jak muchlá ruskou vlajku na pozadí vlajky ukrajinské.

V Archangelsku hrozí desetiletý žalář 19leté studentce Olesje Krivcovové. Udali ji spolužáci za protiválečné posty na Instagramu a na síti VKontaktě.

Členové ruské organizace Memorial, která obdržela Nobelovu cenu míru, se v minulých dnech v Moskvě podrobili policejním prohlídkám a výslechům. Memorial udala tzv. vlastenecká organizace Veteráni Ruska.

Čtěte také

Státní cenzurní výbor Roskomnadzor zveřejnil statistiku denunciací naposledy ve druhé polovině loňského roku a uvedl, že v prvním pololetí 2022 obyvatelé Ruska napsali a doručili do příslušných orgánů 144 835 udání. Bylo to o 25 procent více udání než za stejné období předchozího roku. Od té doby se statistiky nepublikovaly, ale podle frekventovanosti zpráv v médiích lze sotva předpokládat, že došlo k poklesu občanského práskačství.

Nad tímto jevem se zamysleli i ruští experti. Podávají různý výklad. Například že udavačství je relativně bezpečným způsobem vybití osobní agrese, protože jiné možnosti, jak vyjádřit svou nespokojenost, se tvrdě trestají. Nebo že se udává kvůli tomu, aby lidské nuly měly pocit, že dokážou zničit člověka, který je štve proto, že je úspěšný. Anebo hrají roli ideologické důvody, kdy se práská na třídní či jiné nepřátele.

Alexandr Mitrofanov

Tyto výklady zastřešuje poznámka, že práskačství se pěstovalo a vyžadovalo v sovětských školách za Stalina a nyní se tato praxe obnovila v ruské škole za Putina. Lenin tedy říkal: „Učit se, učit se, učit se“ a Stalin zas: „Udávat, udávat, udávat“. Putin nenávidí Lenina a Stalina má v úctě. Je to nakonec logický vývoj.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio