NASA má důkazy o životě na Marsu, tvrdí bývalý vědec

19. říjen 2019

Americký Úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) našel v sedmdesátých letech důkazy o existenci mimozemského života, ale dál je už nesledoval.

Alespoň to tvrdí jeden bývalý vysoce postavený vědec NASA, informuje britský webový deník Independent.

Před více než čtyřiceti lety byly na povrch Marsu vyslány sondy Viking, aby planetu prozkoumaly. Jejich pracovní náplní byl i experiment, který měl hledat známky života. Výsledky dorazily na Zemi v roce 1976 a naznačovaly, že se na povrchu Marsu něco odehrává.

Čtěte také

Inženýr, vynálezce a vedoucí celého experimentu Gilbert Levin o tom teď napsal dlouhý článek pro časopis Scientific American. Podle něj výsledky pokusu ukázaly, že život na Marsu existuje, ale NASA je nebrala vážně, přestože byly pozitivní a vědecký tým je dostal z Marsu čtyřikrát.

Levin provedl pět různých kontrol, které je potvrdily. Tyto výsledky přišly od dvou různých sond Viking, které na Marsu přistály na místech vzdálených od sebe šest a půl tisíce kilometrů. Křivky údajů prý ukázaly, že bylo zjištěno mikrobiální dýchání. Podobaly se křivkám z půdních zkoušek na Zemi.

Pokusy NASA však neobjevily organickou hmotu, tedy fyzický materiál dokazující život; pouze náznaky mikrobiálního dýchání. NASA proto dospěla k závěru, že výsledky experimentu na Marsu pocházely z nějaké látky, která život jen předstírá, ale sama o sobě životem není.

Život je možný

Od té doby NASA žádný podobný experiment neprovedla. Levin ale tvrdí, že výsledky přítomnost mimozemského života skutečně naznačovaly. A vyzval Úřad pro letectví a kosmonautiku, aby se k nim vrátil a důkladně je prověřil, protože mohou pro život na Zemi představovat hrozbu.

Čtěte také

Letos v únoru připustil i administrátor NASA Jim Bridenstine, že „bychom na Marsu mohli najít mikrobiální život“. Podle něj na rudou planetu posíláme astronauty, a pokud by tam nějaký život byl, mohl by je ohrozit, a po jejich návratu i nás všechny. Proto je otázka života na Marsu aktuální a důležitá.

Gilbert Levin dostupná zjištění o mimozemském životě shrnul a našel spoustu pozitivních důkazů. Podle něj nebyl proveden žádný experiment, který by nabídl alternativní vysvětlení výsledků experimentu sond Viking v sedmdesátých letech.

Neexistují žádné důkazy o tom, že by život na Marsu nebyl, zdůraznil Levin. Laboratorní studie navíc ukázaly, že by na Marsu dokázaly přežít a růst i některé pozemské mikroorganismy. Vědec proto vyzval NASA, aby na program příští výpravy na Mars zařadila i nějakou alternativní verzi experimentu ze sedmdesátých let.

Rovněž navrhl, aby čtyřicet let stará zjištění posoudil nějaký tým prominentních vědců a dospěl k závěru, zda důkaz o životě představují. „Taková objektivní porota by mohla stejně jako já dospět k závěru, že sondy Viking život objevily,“ napsal. „Studie by však především poskytla důležitá vodítka pro další pátrání NASA po jejím ,svatém grálu‘,“ cituje Levina britský Independent. 

Spustit audio

Související