Proč se mimozemšťané vyhýbají kontaktu se Zemí? Pozorují nás jako zvířata v ZOO, zamýšlí se vědec

24. březen 2019

V Paříži proběhla konference, na které výzkumníci hledali odpověď na otázku, proč se lidstvu doposud nepodařilo navázat spojení s mimozemskými civilizacemi. Pokouší se o to přitom již od 60. let.

Jak tvrdí jedna z tezí, může za tím být inteligenční vyspělost mimozemšťanů, uvádí německý deník Die Welt.

Pátrání po mimozemském životě začalo už v roce 1960. Tehdy se americký fyzik Frank Drake poprvé pokusil zachytit rádiové signály, jež by mohly vycházet od inteligentních bytostí žijících kdesi ve vesmíru. Žádné náznaky se mu ale detekovat nepodařilo.

Italský fyzik Enrico Fermi byl prvním, kdo si položil otázku, proč lidstvo ještě žádný signál z vesmíru nezachytilo, přestože astrofyzikové a astrobiologové tvrdí, že ve vesmíru se musí nacházet velké množství civilizací.

Tento rozpor se dnes nazývá Fermiho paradoxem. Někteří výzkumníci ho shledávají natolik zajímavým, že se každé dva roky scházejí na konferenci v Paříži a diskutují, proč se z vesmíru nikdo nehlásí.

Máme na sebe upozorňovat?

Letošní setkání hostilo Město věd a průmyslu, tedy pařížské vědecké muzeum, a zúčastnili se ho fyzikové, biologové, filozofové, sociologové a psychologové. Na interdisciplinární rovině diskutovali nejen o Fermiho paradoxu, ale také o tom, jestli by člověk neměl být ve snahách přilákat pozornost mimozemských bytostí sám aktivnější. Konferenci nikoliv náhodou organizovalo sdružení METI, jehož celý nezkrácený název by se dal přeložit slovy „vysílání k mimozemské inteligenci“.

Mumie Ata není mimozemšťan, ale dítě s genetickými mutacemi

Mumie Ata

Zdá se, že zastánci teorií o mimozemských návštěvnících naší planety mají o námět méně. Vědcům se totiž podařilo rozluštit tajemství chilské mumie z pouště Atacama. Ta byla objevena v roce 2003 a ze všeho nejvíc připomínala tradiční vizualizace mimozemšťanů. Ve skutečnosti jde ale o kostru člověka.

Zjednodušeně jde o zasílání zpráv mimozemšťanům. A přesně k tomu vyzval americký astrobiolog a předseda pořádající organizace Douglas Vakoch. Pasivní naslouchání možných signálů je podle něj nedostačující. „Možná nás mimozemské bytosti pozorují tak, jako my pozorujeme zvířata v zoo,“ prohlásil vědec.

Francouzská astrofyzička z pařížské observatoře Danielle Briotová je však skeptická. „Situace na naší planetě ukazuje, jak nebezpečné může být pro obě strany setkávání různých kultur. A právě to může být důvodem, proč se mimozemšťané kontaktu se Zemí vyhýbají,“ myslí si výzkumnice.

Takový argument se nepřímo staví proti aktivnímu posílání signálů do vesmírů. Pokud se ale nebezpečí skrývá právě v pokusech o navázání mimozemských kontaktů, například s ohledem na bezpečnost naší planety a její zdroje, je už stejně pozdě, konstatuje Die Welt. Lidstvo používá už celé staletí elektromagnetické vlny pro rádia, televize a radary, čímž svou existenci prozrazuje.

Antropocentrické brýle

Už v roce 1974 vyslal do vesmíru fyzik Drake společně s americkým astronomem Carlem Saganem takzvané Arecibské poselství. Ve zprávě byl mimo jiné zakódovaný obrázek mužíčka a struktura naší sluneční soustavy.

Logo

Vědci se pokusili získat pozornost mimozemšťanů také prostřednictvím hardwaru. Na palubě americké sondy Voyager 1 vyslali v roce 1977 zlatou desku s více než stovkou obrázků a nahrávkami zvuků – například s bušením srdce nebo zvukem moře.

Pokud by takovou věc mimozemšťané opravdu objevili, asi by se lidské naivitě posmívali. Není ovšem poněkud nesmyslné podstrkovat mimozemským bytostem něco jako posměch?

Fyzik Roland Lehoucq z francouzského Komisariátu pro atomovou a alternativní energie a paleontolog Jean-Sébastien Steyer z pařížského Národního přírodovědného muzea se shodují, že mimozemšťané pravděpodobně mají s životem na Zemi jen málo co společného.  

Oba vědci analyzovali sci-fi filmy o mimozemských tvorech a mají za to, že lidé se na mimozemšťany stále dívají skrze antropocentrické brýle. A třeba jsou nakonec bytosti z vesmíru neuvěřitelně milé a mlčí jen proto, aby lidstvo neohrozily.

„Mimozemšťanům je jasné, že kdyby se lidstvo dozvědělo o vysoce inteligentních civilizacích v kosmu, došlo by na Zemi ke kulturnímu rozpadu,“ vysvětluje mlčení z vesmíru francouzský neurobiolog Jean-Pierre Rospars.

Vědci se se každopádně shodnou na tom, že vyspělost technologií mimozemských obyvatel vesmíru je na nesrovnatelné výši s našimi technickými prostředky. Jak doplňuje Rospars, není žádný důvod nepřijmout fakt, že lidé doposud nedosáhli nejmožnějšího stupně vývoje, uzavírá německý list Die Welt.

autor: Jakub Rerich
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.