Lék molnupiravir by se pacientům s covidem-19 mohl podávat jako tableta. Je ve třetí fázi testování

23. květen 2021

Vědci vyvinuli nebývale rychle účinné vakcíny proti koronaviru. V případě léků ale zatím stále čekají na specifický lék, který by jim dal nad virem jednoznačnou převahu. Jaké ověřené léky dnes nasazují a při jakých varovných příznacích vyhledat lékaře? Odpovědi nabídne Koronafokus se Štěpánem Sedláčkem.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Jaké léky pomáhají lékařům v boji proti koronaviru?

To záleží na tom, v jaké fázi onemocnění člověk přijde k lékaři a na riziku zhoršení průběhu s ohledem na věk a zdravotní obtíže.

Obecně se dá říct, že v rané fázi nákazy se lékaři snaží bojovat přímo s virem. Pokud se onemocnění rozvine, tak pak potlačují především záněty.

Pokud pacient přijde včas, tedy v prvních dnech, a hrozí u něj těžší průběh onemocnění, lékaři mu v rámci ambulantní léčby můžou podat rekonvalescentní plazmu.

Čtěte také

A v posledních měsících mají také k dispozici účinnější monoklonální protilátky. Jde o uměle vytvořené bílkoviny, které omezují vstup viru do lidských buněk a snižují riziko infekce. Podávají se infuzí a pacient pak ještě zhruba hodinu čeká pod dozorem lékaře pro případ nežádoucích účinků, které jsou ovšem relativně vzácné. Čeští lékaři mají k dispozici experimentální přípravky od firem Regeneron a Eli Lilly.

Komu jsou tyto protilátky určeny?

Původně relativně malému počtu lidí se specifickými diagnózami. Ale ministerstvo zdravotnictví tento měsíc podmínky zmírnilo, takže je lékaři podávají širší skupině pacientů. Teď jsou dostupné například i pro lidi s cukrovkou, kteří jsou obézní nebo mají vysoký tlak.

Pokračuje přednosta Kliniky infekčních nemocí 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Ústřední vojenské nemocnice v Praze profesor Michal Holub:

Čtěte také

„Léky jsou určeny pro rizikové pacienty. Dnes je indikace rozšířena a lék mohou dostat pacienti nad 65 let, kde stačí věk sám o sobě. Pak jsou to pacienti nad 55 let s vedlejšími chorbami, jako je hypertenze. A když si představíte naši populaci, je to opravdu velké kvantum osob. Data ze Spojených států ukazují, že léky snižují riziko těžkého průběhu onemocnění u infikovaných osob až o 75 procent,“ vysvětluje přednosta s tím, že do připravených infuzních center pro tyto přípravky zatím chodí velice málo pacientů.

U hospitalizovaných pacientů pak lékaři využívají antivirotický lék remdesivir od společnosti Gilead Sciences, který se také podává infuzí.

Co pomáhá v pozdější fázi onemocnění?

Covid se u některých lidí rozvine do zánětlivého stadia. Na rozdíl od rané fáze, kterou často provází vysoká teplota, bývá následně charakteristickým příznakem dušnost. Člověk se zadýchává třeba i při běžné řeči. To svědčí o zánětu na plicích a klesající hladině kyslíku v krvi.

Čtěte také

Lékaři pak těmto lidem pomáhají pomocí oxygenátorů, tedy kyslíkových koncentrátorů, a některým nasazují kortikosteroidy, které tlumí zánět – konkrétně dexametazon.

Je na obzoru nějaký nový lék?

Lékaři stále čekají na nějaké antivirotikum, které by šlo podat ambulantně ve formě pilulky jako je tomu třeba v případě protivirových léků podávaných starším lidem s chřipkou.

Naděje teď vzbuzuje molnupiravir, původně vyvinutý proti chřipce, který vyvíjejí společnosti Ridgeback Biotherapeutics a Merck. Šlo by ho podávat pacientům ambulantně ve formě tablet.

„Molnupiravir výrazně snižuje riziko, že by pacient přešel do vážného průběhu nemoci. Teď je lék ve třetí fázi klinického testování, v těch předchozích prokázal bezpečnost a účinnost,“
říká o nadějném přípravku profesor Holub.

Čtěte také

Pokud někdo nepatří do ohrožených skupin a léčí se doma v izolaci, jak by měl postupovat?

Měl by se poradit se svým lékařem a v zásadě jednat podobně jako v případě léčby respiračních viróz. Doktoři doporučují dostatek tekutin, preventivní dávky zinku, vitamínů D a C. V případě teploty nasadit běžné léky na horečku, bolest, kašel a rýmu. Déle trvající vysokou teplotu a zmíněnou dýchavičnost se ovšem nevyplácí podceňovat.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

autor: Štěpán Sedláček
Spustit audio

Související