Koronafokus: Čím víc příznaků covidu-19, tím je vyšší riziko hospitalizace. Jaké symptomy to jsou?

23. duben 2021

Horečka, kašel nebo ztráta čichu a chuti. To jsou známé příznaky onemocnění covid-19. Ale zdaleka nejsou všechny. Lékaři jich během pandemie vypozorovali mnohem víc. Podrobnosti o varovných symptomech představí v dalším díle Koronafokusu Štěpán Sedláček z vědecké redakce.

Jaké jsou nejběžnější příznaky?

V první řadě to je horečka, kašel, ztráta čichu a chuti, ale také bolest hlavy, svalů a kloubů.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz.

Dalším projevem nákazy může být únava, průjem i rýma, jak mimo jiné uvádí ministerstvo zdravotnictví na svém webu. Světová zdravotnická organizace uvádí jako tři nejčastější symptomy horečku, suchý kašel a vyčerpání.

Britští lékaři příznaky covidu-19 už přes rok mapují pomocí mobilní aplikace. Co zjistili?

Že jsou velice rozmanité. Sestavili seznam, na kterém jich je přes dvacet. Lidé, kteří si mobilní aplikaci ZOE COVID Symptom Study nainstalovali – a těch je několik milionů  do ní každý den vyplňují, jak se cítí, co případně pozorují za zdravotní obtíže i výsledky testů na koronavirus.

Tento výzkum zahájil loni na jaře britský genetický epidemiolog Tim Spector z univerzity King’s College London. „Jeden z pěti lidí pozitivně testovaných na koronavirus nemá horečky, ztrátu čichu ani kašel. Ale vykazuje jiné běžné symptomy. Patří mezi ně bolesti hlavy, únava, bolesti svalů, průjem, ztráta chuti k jídlu, vyrážka a zmatenost, to hlavně u starších lidí. A jsou tu i další příznaky,“ uvedl Spector ve videu zveřejněném na webu aplikace Zoe.

Čtěte také

Mezi ty další symptomy patří například škrábání v krku, změny hlasu, bolesti hrudníku i břicha.

Zmíněné obtíže a jejich kombinace se nevyplatí podceňovat. Je lepší si udělat test. Čím větší je totiž počet příznaků v prvních dnech, tím vyšší je riziko pozdější hospitalizace – zejména u starších lidí.

Včasné zahájení léčby může předejít přechodu do těžšího zánětlivého průběhu onemocnění. Varovným signálem je v tomto ohledu rozvoj dušnosti – zadýchávání se i při běžné řeči, které napovídá, že klesá hladina kyslíku v krvi.

Existují nějaké nové příznaky spojené s mutacemi viru?

Ne. Přinejmenším u takzvané britské varianty B.1.1.7, která díky své vyšší nakažlivosti převládla i v české populaci, vědci z King’s College London žádné nové příznaky neobjevili. Vycházejí přitom z každodenních hlášení skoro dvou milionů uživatelů od konce září do konce minulého roku, kdy tato varianta doslova dobyla Anglii.

Čtěte také

S jarem se u mnohých alergiků hlásí o slovo senná rýma. Dají se její příznaky nějak spolehlivě odlišit od covidu?

Se sennou rýmou bývá spojené kýchání, ucpaný nos, slzení a také svědění v nose a škrábání v krku. Vzácněji také bolesti hlavy a únava, případně rýma, která může souviset i s covidem. Pozor v případě vysoké teploty, déle trvajícího kašle a ztráty čichu. Právě to jsou klíčové symptomy spojené s koronavirem.

Pokud někdo trpí alergií na pyl dlouhodobě, asi už u sebe pozná známé projevy. Ale pokud si nejste jistí – vždycky je lepší si udělat test než ohrozit sebe i ostatní lidi.

Řada lidí, kteří se nakazí koronavirem, ale také vůbec žádné příznaky nemá. Víme, o jak velkou část jde?

Velkou. Je to nejméně třetina.

Čtěte také

Badatelé z amerického lékařského výzkumného ústavu Scripps Research prošli 61 studií z celého světa na toto téma. Své závěry v lednu publikovali v lékařském časopise Annals of Internal Medicine a došli k závěru, že přinejmenším u jednoho ze tří infikovaných koronavirem se vůbec žádné příznaky neobjeví. Tito lidé přitom můžou virus nevědomky šířit.

Bohužel se ukazuje, že u některých lidí, kteří covidem projdou bez symptomů, se později objeví zdravotní potíže jako bolesti, kašel i dýchavičnost. Ale může to být až několik týdnů či měsíců poté. U některých asymptomatických případů následně lékaři diagnostikovali nečekané abnormality na plicích i srdci. Takže i když se infekce koronavirem neprojeví, není radno ji podceňovat.

autor: Štěpán Sedláček
Spustit audio

Související