Jurij Levitan. Hlas Moskvy na rozhlasových vlnách

Jméno Jurije Levitana dnes něco říká snad už jen historikům. Ale pamětníci druhé světové války by hlas tohtoto muže poznali, i kdyby jeho tvář nikdy neviděli na fotografii. Levitan byl propagandistickým hlasem sovětského vítězství nad nacisty. 

Ovšem nejen to. Od 30. let a ohlašoval ty nejvýznamnější události, které ve vrcholné Stalinově éře nastaly, a dokonce diktátorovu éru přežil, což se v takto exponované funkci nejeví jako úplně samozřejmé.

Čtěte také

Levitan ohlásil vpád nacistů do Sovětského svazu a o čtyři roky později vítězství nad nimi, Stalinovu smrt i let Jurije Gagarina do vesmíru.

Původně chtěl být hercem, ale když počátkem 30. let přijel do Moskvy, příliš se mu nedařilo se v této profesi uchytit. Disponoval ovšem burácivým nezaměnitelným hlasem, a tak se uplatnil v rozhlasovém vysílání.

Od podzimu 1941 se Levitan, stejně jako celá redakce moskevského rozhlasu, přesunul jako evakuovaná osoba na východ, protože bylo za každou cenu nutné zachovat rozhlasové vysílání a Moskva byla bezprostředně ohrožena nacistickými vojsky.

Hospodářské úspěchy a propaganda

Českoslovenští komunisté (jmenovitě Gottwald, Slánský, Kopecký nebo Bareš) se na moskevském vysílání v češtině pochopitelně podíleli. Do června 1941 ovšem poslech moskevského rozhlasu nebyl v protektorátu žádným velkým požitkem.

Vzhledem ke spojenecké smlouvě mezi Sovětským svazem a Německem Moskva vysílala do Evropy hlavně relace o svých hospodářských úspěších, propagandisticky vysvětlovala přednosti komunistického systému a svou mezinárodní politiku.

Válku Německa proti mnoha národům Evropy vysvětlovala v podstatě jako konflikt mezi imperialisty, se kterým nemají Sověti nic společného. O Juriji Levitanovi a moskevském válečném vysílání s historikem Prokopem Tomkem natáčela Milena Štráfeldová.

autor: Milena Štráfeldová
Spustit audio

Související