Česká liga proti bolševismu měla vyvolat strach ze SSSR. Její vliv byl ale malý

Postupující Rudá armáda a podpis československo-sovětské smlouvy v prosinci 1943 byly důvody, proč v posledních válečných letech v Protektorátu Čechy a Morava zesílila protisovětská propaganda. 

Němci a čeští kolaboranti si od ní slibovali, že v občanech protektorátu vyvolají větší strach ze Sovětského svazu než ze třetí říše. Takto vystrašení Češi by pak v rozhodujících chvílích mohli pomáhat nacistům na úkor bolševiků.

Čtěte také

Za tímto propagandistickým účelem byla v lednu 1944 dokonce založena speciální organizace Česká liga proti bolševismu. Přípravný výbor ligy se sešel už v prosinci, několik dní po podpisu československo-sovětské smlouvy.

Mezi jejími členy byli jak skuteční kolaboranti, jako například aktivistický novinář Vladimír Krychtálek nebo generální referent Kuratoria František Teuner, tak i lidé, kteří nacismu nefandili a členy se stali z donucení, nebo z prospěchu. Takovým příkladem byl její předseda Josef Drachovský, později zatčený za zapojení do odboje, nebo historik Josef Šusta, literární vědec Miloslav Hýsek a další.

Fakticky pravdivé informace

Činnost ligy spočívala především v organizování přednášek, výstav a částečně i vydávání knih. Všechny tyto aktivity měly ukázat nesvobodný a nuzný život v Sovětské svazu pod vedením bolševiků. K tomu sloužili především lidé, kteří měli se Sovětským svazem autentickou zkušenost.

Čtěte také

Asi nejznámějším takovým příkladem je publicista Josef Klička, autor knih s výmluvnými názvy Žil jsem v SSSR nebo Neznámé Sověty. On a jemu podobní o krušném životě ve Stalinově říši informovali v podstatě pravdivě. Ovšem je třeba si uvědomit, že nešlo o soucit s oběťmi komunismu, ale o propagandistické působení na obyvatele protektorátu.

Podobně jako byli někteří lidé nuceni ke členství v České lize proti bolševismu, bývaly vynucené i návštěvy jejích akcí. Na výstavy a přednášky přicházely organizované skupiny školní mládeže nebo zaměstnanců závodů, kterým byla účast přikázána.

Přesto, nebo snad právě proto byl fakticky vliv ligy na smýšlení obyvatel protektorátu nevalný. Tvrdí to historik Libor Svoboda, host příběhu z protektorátu věnovaného právě České lize proti bolševismu. Připravila Veronika Kindlová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.