„Strávili jsme nádherný den na Krymu.“ Fenomén propagandistických cest organizovaných nacisty

Také v roce 1942 pokračovaly v nacistické režii propagandistické cesty vybraných jedinců z protektorátu na okupovaná východní území. Účel byl jasný: přivézt si domů patřičně ideologicky podbarvené dojmy a zkušenosti a podělit se o ně s posluchači. 

V archivu Českého rozhlasu se dochoval rozhovor redaktora Josefa Cincibuse jednak s kolaborantskými novináři Rybou a Wernerem, jednak se zástupcem „prostého dělnictva“. Tyto rozhovory byly žánrem samy o sobě. Mluvit s aktivistickými novináři nebyl pro Cincibuse jistě žádný med, ale přesto mají rozhovory až dadaistický nádech.

Čtěte také

Oba šéfredaktoři kolaborujících českých novin si například pochvalují, jak se jim cesta vydařila a co všechno stačili za 18 dní vidět: Kyjev, Charkov, Sevastopol a Oděsu. „Strávili jsme nádherný den na Krymu,“ dodává jeden z nich. „Mohli jsme se podívat do obce, toulat se, vidět, co kdo chtěl, promluvit si s obyvatelstvem a přečíst si vyhlášky.“

Lepší obraz SSSR

Dalším zpovídaným byl zámečník, který se v delegaci ministra Moravce seznamoval se sovětskou realitou. Účelem opět bylo vylíčit zaostalost a bídu, s jakou se cestovatelé při návštěvách dílen, loděnic či továren setkali, a srovnat ji s protektorátní realitiou a s technologickou převahou německého nebo protektorátního průmyslu.

Účinek na posluchače byl nejspíš mizivý, paradoxně tato líčení mohla účinkovat spíš naopak. I tam, kde kolaborantší novináři líčili poměry na východě v zásadě pravdivě (jako například při odhalení katyňského masakru v roce 1943), lidé pochopitelně jejich zprávám nevěřili.

Protektorátní propaganda tak v posledních válečných letech paradoxně přispěla k lepšímu obrazu reality Sovětského svazu, než odpovídal skutečnosti. S historikem Petrem Hlaváčkem podrobnosti rozebírá redaktor Pavel Hlavatý.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související