Ze čtyř kousků zimního prádla věnoval tři Wehrmachtu. Jak probíhala takzvaná Winterhilfe?

Takzvaná Winterhilfe neboli zimní pomoc pro německé vojáky na frontě byla jednou z vynucených akcí, kterým byli lidé v Protektorátu Čechy a Morava v letech druhé světové války vystaveni. 

Šlo o sbírání nejrůznějších druhů oblečení – spodního prádla, svetrů, punčoch, kožešin, rukavic a tak dále.

Darovat něco ze svých svršků bojujícím vojákům Wehrmachtu patřilo k nepsaným povinnostem občana protektorátu, už tak dost tísněného materiální nouzí, a v propagandě této akce se angažovali jak někteří občané protektorátu, například členové Českého svazu pro spolupráci s Němci, tak nejvyšší představitelé včetně státního ministra K. H. Franka.

Účast na akci se tak či onak kontrolovala a každý, kdo přispěl, dostal tiskopis potvrzující jeho příspěvek. Šlo tedy o formu nátlaku a další kontroly loajálního chování vůči režimu.

Reportáž z pražské sběrny

V reportáži z ledna 1942 z pražské sběrny na jatkách v Holešovicích uslyšíte mimo jiné pracovníky sběrny nebo nejmenovaného soukromého učitele, který se svěřuje s tím, že ze čtyř kousků zimního prádla nejenom tři věnoval Wehrmachtu, ale navíc vyzývá spoluobčany, kteří se akce zúčastnili příliš liknavě, aby se více zapojili do organizace Winterhilfe a evidování těch, kdo přispěli.

Winterhilfe dosáhla podle historika Petra Hlaváčka svého vrcholu v zimě 1942-1943 v době bitvy o Stalingrad, ale probíhala i poslední válečnou zimu na přelomu 44. a 45. roku. Připravil Pavel Hlavatý.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související