Úkoly odborů za protektorátu? Hájit zájmy zaměstnanců, ale jen formálně a podle diktátu nacistů

Národní odborová ústředna zaměstnanecká. Pod tímto názvem fungovaly za protektorátu odbory. Ty samozřejmě měly ve válečné době poměrně specifickou úlohu: hájit zájmy zaměstnanců mohly jenom velmi formálně v rámci pravidel diktovaných nacistickou správou, hlavně šlo o ideologický boj. Jeho součástí byl samozřejmě i boj proti černému trhu a šedé ekonomice, řečeno dnešní terminologií.

Samotná Národní odborová ústředna zaměstnanecká (NOÚZ) byla do jisté míry dědictvím druhé republiky, kdy byla obecně snaha veškerý národní i společenský život sjednotit do jednoho proudu, který by potenciálně mohl lépe vzdorovat nastupujícímu německému tlaku. NOÚZ procházela změnami a její původní cíl, tedy brzdit ovládnutí hospodářství německou okupační správou, se postupně přestal dařit.

V archivním záznamu z října roku 1941 slyšíme o akci, které se odboráři byli nuceni účastnit: chopili se štaflí, kbelíků a lepidla a začali obcházet pražské plakátovací plochy, aby na ně umístili výzvy proti pokoutnímu obchodu, který pochopitelně vznikal spontánně jako obrana proti všeobecnému materiálnímu nedostatku a přídělovému systému.

Podrobnosti o odborovém hnutí a o zásobování za protektorátu probírá s historikem Petrem Blažkem redaktor Pavel Hlavatý.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související