Iva Pekárková: Tragické osudy pana Michaela Pekarkové

25. srpen 2020

„Vážená slečno Pekarkova,“ stojí v mailech, „S bolestí v srdci vám oznamujeme, že váš příbuzný, Mr. Michael Pekarkova, tragicky zahynul při autonehodě.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Mr. Michael Pekarkova vám odkázal $5.000.000,00. Pošlete okamžitě své jméno, adresu, telefonní číslo a bankovní údaje, abychom vám mohli předat odkaz vašeho příbuzného pana Michaela Pekarkove.“

Čtěte také

Pan Michael Pekarkova byl jednou můj otec, dvakrát nebo třikrát můj strýc či prastrýc, jednou můj bratr, ale obvykle je prostě můj příbuzný. Většinou přišel o život při tragické dopravní nehodě, ale občas ho dlouho trápila nevyléčitelná nemoc a on mi na smrtelné posteli odkázal všechno své jmění. 

Michael Pekarkova byl odjakživa bohatý, a jak jdou léta, bohatne stále víc. Ze začátku mi odkazoval pouhých pár set tisíc či milionů doláčů. Ale nedávno to bylo 140 miliard – zhruba jedenáctkrát víc, než je hrubý domácí produkt republiky Burkina Faso.

Podivné, že vždycky zemřel osamělý a bez přátel, takže mu nezbylo, než odkázat veškeré své jmění mně, příbuzné, která o jeho existenci neměla tušení. Právník vyřizující jeho pozůstalost si pokaždé láme hlavu, jak se jeho prachů zbavit. Člověk by řekl, že se o takové částky lidi poperou.

Čtěte také

A přestože se Mr. Michael Pekarkova doslova topil v penězích, z nějakého záhadného důvodu jsem to já, kdo musí zacálovat za bankovní převod.

A když se nad tím tak zamyslím, uvědomuju si, že nemám tušení, kde vůbec pohřbili všechny ty Michaely Pekarkové. Jednou jsem jeho právníkovi odepsala a zeptala se, jestli svému příbuznému mohu přijít na pohřeb. Neodpověděl. 

Navzdory zdravému rozumu

Nehořekuji nad osudy Michaelů Pekarkových. Bez milosti je přesunuju do spamu.

Čtěte také

Ale předevčírem mě právník informoval, že tragicky zahynul můj příbuzný Michael Pekarek. Vypadá to, že se podvodníci, ať už se ve skutečnosti jmenují Chukwudy Okeke, Mohamed Tabish Karim, Vladimir Načev, Ťiu-Lin Wang, José García či Joseph Smith, poučili a nahlédli do Googlu.

Kamarádka novinářka tvrdí, že výroba Michaelů Pekarkových a osob jim podobných dnes už neprobíhá na mobilu v nějaké zapadlé africké vesnici, která má náhodou fungující internet. Existují celé centrály, kde špatně placení zaměstnanci na jejich výrobě pracují den co den po boku neuronových sítí. Zřejmě se to vyplatí.

Iva Pekárková

Díky naivkům, kteří se nechají chytit na vidinu obrovského dědictví a, přestože jim zdravý rozum říká něco jiného, uvěří, že kdesi v nejmenované zemi skutečně tragicky zahynul nějaký Michael Pekarkova a odkázal jim miliony a miliony dolarů. A tak se odhodlají zaplatit pouhých pár tisíc za bankovní převod.

Michael Pekarkova, George Dvorackova, Joseph Janouskova a mnozí jiní tragicky hynou dál a dál.

Autorka je spisovatelka, žije v Londýně

Spustit audio