Před devíti lety zemřel Václav Havel. Michael Žantovský před rokem sestavil Havlovu kuchařku Kančí na dančím

18. prosinec 2020

Před devíti lety zemřel poslední československý a první český prezident Václav Havel (5. října 1936 – 18. prosince 2011). Přesně před rokem sestavil ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský na jeho počest originální kuchařku Kančí na dančím.

Účinkuje: Michael Žantovský
Připravila: Naděžda Hávová
Premiéra: 28. 12. 2019

„Celá desetiletí mě zajímaly příběhy Václava Havla, které se týkaly vaření, kuchaření a hostin pro přátele. Občas jsme nějaké jídlo uvařili spolu a přišlo mně, že by z toho byla hezká knížka příběhů, vzpomínek, receptů a fotografií,“ říká host Hovorů Naděždy Hávové.

Václav Havel a západní rockové hvězdy

Frank Zappa u ministra kultury Milana Lukeše – Praha 1990

Co mají společného Frank Zappa, Velvet underground, Rolling Stones, Joan Baez nebo třeba Pink Floyd? Kromě toho, že hrají skvělou muziku, tak také to, že všichni tuto skvělou muziku hráli v Praze a přijeli tam především kvůli Václavu Havlovi.

Bývalý diplomat dodává, že se v duchu hodnot Václava Havla i on a jeho ‚knihovnický‘ tým snažili o plnou autenticitu a všechny pokrmy poctivě zkoušeli.

„Trvalo nám půl roku, než jsme ta jídla uvařili. Některá z nich jsou bizarními záležitostmi. Olga Havlová, která si vymýšela v tehdy těžké době nejrůznější nesmysly, aby si ji zpříjemnila, ve svém časopise uveřejnila recept na ledinky na cibulce. Nebyla to strojopisná chyba. Skutečně udělali smaženou cibulku a na ni dali kostky ledu. I tento recept, vhodný pro letní dny, v kuchařce nechybí. Jen si musíte dávat pozor, komu ledinky servírujete, aby se daný člověk nerozzlobil,“ podotýká Žantovský.

Byl polívkový

Žantovský jako Havlův tiskový mluvčí a poradce s prezidentem trávil čas stravování prakticky denně.

„Byl, jak se říká, polívkový. I v tomhle jsme si notovali. Občas to ale přeháněl. Když se blížil prostředek dne, říkal vždy: půjdeme na polívku. Mnozí to nejdříve brali jako signál, že se jde na oběd. Ale šlo se skutečně jen na polévku,“ vzpomíná.

Lukašenkův hněv

Žantovský také podotýká, že se pracovníci knihovny stále setkávají s novými zdroji a získávají cenné informace o osobnosti prvního českého prezidenta a světového dramatika.

Havel viděl Kouř a říkal mi, ať točím pozitivnější filmy, vzpomíná režisér Vorel

Tomáš Vorel

Režisér a scenárista Tomáš Vorel je podepsaný pod filmy Kouř, Cesta z města nebo Gympl. V souvislosti s prvním zmíněným vzpomíná na návštěvu prezidenta Václava Havla.

„V posledních letech se objevilo několik jeho rukopisných dokumentů o tom, jak prožíval první týdny po vydání Charty 77. Také se objevil deník, který si Václav Havel vedl během prvního uvěznění. A poté, co jsem se v médiích zmínil, že připravujeme tuto kuchařku, ohlásil se nám pán z Brna, který měl vlastnoručně psaný recept Václava Havla na jeho polévku, která se jmenuje Lukašenkův hněv. Je to trošku takový superboršč,“ uzavírá s nadsázkou.

Poslechněte si reprízu Hovorů s Michaelem Žantovským. Vysvětlí, proč Václav Havel neholdoval banketům a recepcím a raději si dal před státnickými večeřemi v ‚hospůdce‘ utopence nebo tlačenku, nebo proč kuchařka dostala tento název. 

autor: Naděžda Hávová
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.