Blížíme se ne prezidentskému, ale diktátorskému systému, varuje Michael Žantovský

3. červenec 2019

Prezident Miloš Zeman váhá už déle než měsíc s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka. Je na čase, aby se do celé věci vložil parlament, protože hrozí ústavní krize? Mohou zákonodárci donutit hlavu státu jednat, pokud mají pocit, že porušuje ústavu?

Michael Žantovský

„Každý den, kdy parlament nekoná, je den, který poškozuje českou demokracii. Prezident porušuje ústavu opakovaně a soustavně,“ uvedl v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.

Ten uznal, že je nepravděpodobné, že Poslanecká sněmovna vysloví souhlas se žalobou třemi pětinami svých členů. „Ale vedle politického kalkulu platí také morální povinnosti pro každého z nás, včetně našich zastupitelů. A morální povinností každého politika je konat bez ohledu na to, jestli je výsledek pro něj příznivý, nebo ne.“

Pokud se prezident zmocňuje kompetencí, které mu nedovoluje, neukládá ústava, tak se tím neblížíme prezidentskému systému, ale diktátorskému systému. Pak budeme mít v čele státu člověka, který se neřídí ústavou a zákony tohoto státu, což není prezidentský systém, ale diktatura.
Michael Žantovský

Bývalý politik považuje institut ústavní žaloby za důležitý. „Už jen jeho hrozba by mohla u racionálního prezidenta vést k tomu, že by změnil své chování a začal se řídit svými povinnostmi... Vzhledem k tomu, že se jedná o opakované porušení ústavy, tak by žaloba na prezidenta měla být podána tak jako tak.“

„Ve všech ústavách jsou věci, které nejsou dořečeny, ale přesto mají jasný smysl, který se vyvozuje z precedentu, judikatury a zdravého rozumu. Pokud prezident říká, kdo je tady prezident, tak tím dokazuje, že tento systém vůbec nerespektuje. Ale nejde o to, kdo je prezident, ale co je ústava a zákon,“ vysvětlil Michael Žantovský.

Premiér navrhne, prezident odvolá

Miloš Vystrčil

„V Senátu je už připravena žaloba proti prezidentu republiky, nyní je doplňována o ty skutky, které pan prezident předvádí teď. Předpokládám, že bude projednána plénem Senátu nejpozději na srpnovém zasedání,“ odhadl předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil.

Ten považuje pokusy o vyjednávání premiéra s prezidentem za absurdní. „Jestliže premiér navrhne, prezident odvolá, tak zní ústava. Pokud chce být prezident v jednáních o této své povinnosti přesvědčován, tak se dostáváme do situace, která je podle mě neústavní nebo protiústavní.“

Naše ústava, tak jak je koncipována, počítá s tím, že v čele státu bude člověk, který přirozeně ctí zákony… Pokud premiér ani nepodá kompetenční žalobu na prezidenta, tak o sobě vysílá občanům informaci, že nechce být plnohodnotný premiér, vládu nezvládá a souhlasí s tím, že ten, kdo bude vládnout, není on, ale prezident.
Miloš Vystrčil

Senátor prý ví, že současná situace vadí jak poslancům hnutí ANO, tak ČSSD. „Ti lidé taky nejsou hlasovacími automaty, stejně jako prezident není automat na podpisy. Proto věřím, že se poslanci v nějakém okamžiku projeví, ale možná to nebude hned.“

„Je to o tom, abychom začali fungovat v rámci ústavy, ale také ve prospěch této země a ne ve prospěch svůj, navyšování své moci, vyřizování si účtů a tak dále... Je strašlivé, co tady předvádí nejvyšší ústavní činitelé a má to neuvěřitelné dopady do morálky a vnímání dalšího způsobu života v naší zemi,“ konstatoval Miloš Vystrčil (ODS).

autoři: Veronika Sedláčková , oci
Spustit audio

Související