Miroslav Petříček: Premiér Andrej Babiš nedbá na svou vlastní důstojnost. Stejně jako pan prezident

24. červen 2019

Filozof a překladatel Miroslav Petříček patří mezi žáky Jana Patočky. Společnost už v době totality, ale i tu porevoluční, akademickou, provokoval svým volnomyšlenkářským vzhledem.

HLASUJTE: Může čtvrtmilionová demonstrace změnit politickou situaci v zemi?

Přední řady byly zaplněné už hodinu před začátkem demonstrace

V neděli se konala největší tuzemská demonstrace od roku 1989. Přišlo na ni podle organizátorů přes 250 tisíc lidí

S ohledem na nedělní demonstraci na Letné, které se zúčastnilo podle organizátorů více než 250 tisíc lidí, se zastává práva na pořádání takových akcí. Negativní reakce, včetně těch ze strany představitelů státu, které míří proti takto angažovaným lidem, nazývá mozaikou strašlivé demagogie.

„Na demonstracích není nic, co by bylo odsouzeníhodné. Naopak. Je to reakce, která přichází, když už si hodně lidí řekne, že to už takhle dál nejde. Je to duch, který patří ke každé svobodné společnosti. Kdyby zmizel, společnost nebude svobodná,“ vysvětluje.

Volení pohrdači voličů

„Ti, kdo jsou zvoleni, de facto pohrdají těmi, kdo je volili. Jsou to lidé, kteří jsou inteligentní a moc dobře vědí, jakými prostředky přesvědčili voliče, aby zvolili právě je. Myslím, že musí mít až téměř legraci z faktu, jak málo stačí, aby se někdo stal třeba premiérem nebo prezidentem,“ myslí si filozof.

„Z toho, jakým způsobem se k demonstraci pan premiér staví, vyplývá, že nejenže nemá vůbec představu o tom, co je slušné v normální společnosti, ale vlastně už ani nedbá na svou vlastní důstojnost. Stejně jako pan prezident.“

Přitakávání a nenaslouchání

Jedním ze zásadních poslání profesora filozofie na Univerzitě Karlově jsou diskuze a rozpravy. Ne s každým typem člověka jsou ale rozhovory příjemné.

Marek Epstein: Nemám rád, když někdo kafrá a pak mi řekne, že nejde volit

Marek Epstein

Televizi doma stále nemá, ale na filmy se scenárista Marek Epstein dívá často. Přestože napsal jeden román, za spisovatele se stále nepovažuje. Režisérka Agnieszka Holland podle jeho scénáře právě natáčí film Šarlatán. A i když cítí, že by to bylo správné, doufá, že se nezapojí do politiky.

„Nebaví mě bavit se s člověkem, který mi stále jen přitakává. Na druhém místě mě nebaví diskutovat s někým, kdo si stále jen mele to své a neposlouchá, co říkám. Nemyslím si, že říkám něco důležitého, zajímavého nebo podstatného. Ale přece jen by mě měl ten druhý poslouchat a měl by mi to říct. Měl by mně například říct, že už blbnu,“ dodává s velkým nadhledem Miroslav Petříček.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pondělním hostem. Ptát se ho bude také na jeho vizáž, životní styl a přístup ‚vlezte mně na záda‘. Hovořit spolu budou o přístupu k pohlaví a komunikaci a výchově dětí v tomto kontextu.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související