Vadí mně hloupost ostentativního lhaní, jakým je prezidentova teze o Peroutkovi, říká Jan Sokol

27. prosinec 2016

„Hrozně mně vadí lež. Zejména taková, která dává najevo, že se nic neděje. Lež je nebezpečná společensky tím, že podrývá možnost řeči. Každá oznamovací věta se musí alespoň tvářit, že je pravdivá,“ říká filozof, překladatel, pedagog a publicista Jan Sokol.

„Vadí mně taková ta hloupost ostentativního lhaní. Třeba prezidentova teze o Peroutkovi. To je příklad něčeho, co nechápu. Miloše Zemana znám léta, nepatřím k jeho osobním nepřátelům. Ale je to něco, co nechápu a nemohu skousnout,“ uvádí host moderátorky Barbory Tachecí příklad toho, čeho by rád českou společnost oprostil. „Když se člověk neumí omluvit a ještě si na tom zakládá, je to něco, co nemohu pochopit,“ přibližuje.


Islámské země jsou nebezpečné především samy sobě.Jan Sokol

Zahraniční politika by měla být důslednější

„Tolerance je minimální požadavek na lidské soužití,“ říká Jan Sokol. „Obecně se často říká, že tolerujeme to, co člověk říká, a netolerujeme to, co dělá. Rozlišit, kdy tolerance napomáhá zlu, je velmi složité. A hlavně je to situační,“ dodává.

Konkrétní situaci tolerance vůči Rusku v souvislosti s anexí Krymu, dalších oblastí a toho, zda mají nejen evropské země takovému násilnému připojování přihlížet, Jan Sokol komentuje: „Celý svět to netoleruje, jsou země, které se k tomu vyjadřují. Neumím si ale představit, co by měly dělat. Svou roli hraje to, že politik má odpovědnost za svoji společnost a musí si své jednání rozmyslet. Kolik hlasů se tu už ozvalo kvůli sankcím vůči Rusku a nespokojenosti proto, že nás to ekonomicky poškozuje. Myslím si ale, že by v tomhle měla být zahraniční politika důslednější."


Český filosof, překladatel, vysokoškolský pedagog a publicista Jan Sokol se narodil 18. dubna 1936 v Praze. Mezi lety 1990 a 1992 byl poslancem Federálního shromáždění, ministrem školství v Tošovského vládě roku 1998 a posledním protikandidátem Václava Klause ve volbách prezidenta v únoru 2003. Jeho hlavním zaměřením je filosofická antropologie, dějiny náboženství a antropologie institucí.

Nebezpečí islámu je proměnlivé v čase

„Je islám nebezpečný?“ ptá se moderátorka svého hosta. „To se právě mění,“ odpovídá Jan Sokol a dodává: „Byla doba, kdy nebezpečný nebyl, v čase, kdy hlavním islámským státem bylo Turecko. Dnes se od jisté doby militantní islám zase etabloval.

Nebezpečí hrozí především islamským zemím, proto je tolik emigrantů a uprchlíků. Pokud mohu soudit, je to rozpor mezi městem a venkovem. Venkov je v řadě islámských zemí velmi tradicionalistický a propadá panice z liberalizace ve městech,“ vysvětluje příčiny situace Jan Sokol.

Jaký je rozdíl mezi českými a americkými studenty? Proč nekupuje svým blízkým vánoční dárky? Co si profesor Jan Sokol myslí o migrační politice a situaci ve Francii, kde žije jeho dcera? Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí se svátečním hostem už nyní ZDE.

autoři: bta , kte
Spustit audio