Marek Epstein: Nemám rád, když někdo kafrá a pak mi řekne, že nejde volit

6. červen 2019

Televizi doma stále nemá, ale na filmy se scenárista Marek Epstein dívá často. Přestože napsal jeden román, za spisovatele se stále nepovažuje. Režisérka Agnieszka Holland podle jeho scénáře právě natáčí film Šarlatán. A i když cítí, že by to bylo správné, doufá, že se nezapojí do politiky.

Na otázku, co chybí českému filmu k tomu, aby častěji pronikl do světa, namítá, že české filmy jsou na festivalech poměrně úspěšné, ale u nás se o tom moc neví. „My si nějak moc nezakládáme na chválení a když se někde něco povede, tak se to tak nějak zamete pod koberec,“ říká.

Jsem přesvědčen, že kdyby byl nějaký český film lépe zafinancován a měl světové podmínky, tak se světovým stát může.
Marek Epstein

Aby film i za hranicemi divácky rezonoval, musí jít podle oceňovaného scenáristy o podívanou, ale ta stojí spoustu peněz a vyžaduje zkušenosti.

Každý musí začít u sebe

Marek Epstein má za to, že žijeme v době bez mantinelů a ostrých morálních hranic a slova jako láska nebo lidství se stávají v politickém světě stigmatem. Zejména pro politiky je prý život bez jasně narýsovaného nepřítele složitější než s ním.

„Dělat politiku je nepochybně těžké. Zvolíte si zaměstnání, jehož cílem je vládnout a mít nějakou moc,“ říká s tím, že proto logicky do politiky vstupují lidé, kteří takové ambice mají, a těžko jim je proto vyčítat.

Nemám rád, když někdo kafrá a pak mi řekne, že nejde volit.
Marek Epstein

Scenárista přiznává, že nabídku jít do zastupitelstva odmítl kvůli nedostatku času. I když přiznává, že by politikem být nechtěl, uvědomuje si, že by to možná bylo správné.

„Člověk, který vstoupí do politiky, musí mít chuť měnit věci pro druhé. A možná že v sobě budeme muset každý trochu té chuti vyškrábat,“ uzavírá.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Markem Epsteinem. Scenárista mimo jiné prozradil, jaký je rozdíl ve spolupráci s českým a světovým režisérem, jak se mu natáčí s režisérkou Agnieszkou Holland nebo proč se nepovažuje za spisovatele.

autoři: Barbora Tachecí , marz
Spustit audio

Související