Miroslav Hanuš: Jeviště vám dává právo mluvit. Jinde jsem si to zakazoval, protože si moc nevěřím

31. květen 2019

Miroslava Hanuše znají diváci ze současného krimiseriálu Případy 1. oddělení. „Nechtěl bych být takovým introvertem, kterým jsem, ale nejde mi to. Ve společnosti jsem velmi plachý. Když nikoho neznám, snažím se dostat pryč,“ říká o sobě herec a režisér.

„Jeviště vám dává právo mluvit. Jinde jsem si to zakazoval, protože si moc si nevěřím,“ dodává a vzpomíná, že první roky před kamerou byl opravdu nervózní.

Jazyk sociálních sítí mě ničí, říká Jiří Mádl

Jiří Mádl

Herec, režisér a scenárista Jiří Mádl původně plánoval kariéru hokejisty. Sportovní život ale opustil a vyměnil ho za film, herectví, režii a psaní. „Čím jsem starší, tím víc vím, že když dva dělají totéž, není to totéž,“ říká.

Hanuše samotného přitahují, jak říká, velké příběhy. „Jako je Hamlet velkým příběhem, Miky Volek je taky velký příběh,“ říká autor hry Jak umřít na rokenrol o smutném osudu této české hudební osobnosti.

„K tomu, abych psal o Mikym Volkovi, mě sváděla ona dvojlomnost. Navíc mě baví rokenrol. Je to velmi veselá taneční muzika, čistá radost, a přitom proti tomu stála obrovská cena, kterou Miky Volek, aby překonal trému a dokázal vylézt na jeviště, zaplatil,“ říká o muzikantovi, který doplatil na závislost na alkoholu a lécích.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím pátečním hostem. Miroslav Hanuš bude mluvit mimo jiné o častém střídání českých ministrů kultury, nechá ale posluchače nahlédnout také do svého hudebního vkusu.

Miroslav Hanuš, herec
autoři: Barbora Tachecí , kte

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.